Harvardi rahvatervise kooli uuringu kohaselt kaaluvad kala söömisest tulenevad tervisele kasulikud mõjud üles neis leiduvate mürkidega seotud riskid. Kuigi keskkonna saastatuse tõttu kaladesse ladestunud mürgid on põhjustanud kahtlusi nende söömise kasulikkuses, leidsid teadlased erinevaid uuringuid võrreldes, et kala söömine kahel korral nädalas vähendab suremust südamehaigustesse enam kui kolmandiku võrra, vahendas BBC.
Südamehaiguste riski vähendab kalades leiduv omega-3 rasvhape, mistõttu kõige kasulikum on süüa rasvaseid kalu, nagu näiteks lõhe.
Uuringu juhi Dariush Mozaffariani sõnul on kala söömisega seotud riskid ülepaisutatud ning samu mürke, mida leidub kalades, on ka näiteks sea-, kana- ja loomalihas, munades ning võis.
Allikas: www.etv24.ee Berit Nuka |