Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Uudne materjal peatab verejooksu sekunditega (2006-10-16 09:02:23)

 

Massachusettsi Tehnoloogiainstituudi (USA) ja Hong Kongi Ülikooli teadlased töötasid välja biolaguneva vedeliku, mis peatab haavatud närilistel verejooksu loetud sekundite jooksul.

Kandes peptiididest koosneva vedeliku lahtisele haavale, moodustasid peptiidid üliõhukese kaitsva geeli kihi, mis sulges haava ja peatas veritsemise vähem kui 15 sekundiga. Haava paranedes lagunes organismile kahjutu geel rakkude poolt kasutatavateks molekulideks.

Katsetes rottide ja hamstritega peatas lühikesi peptiide sisaldav vedelik lahtiste haavade veritsemise organismi erinevates piirkondades: ajus, maksas, nahas, seljaajus ning soolestikus.

Uudne haavakaitse on kasutatav ka märgades oludes ning ei põhjusta organismi immuunreaktsiooni.

Teadlased ei oska veel täpselt öelda, mil moel materjal toimib, ent usutavasti toimub see koostoimel rakke ümbritseva rakukestaga, tekitades füüsilise barjääri. Kindel on see, et tegu ei ole vere hüübimisega, kuna see protsess kestab reeglina vähemalt poolteist minutit, samuti ei ole geelis tuvastatud hüübimisprotsessile viitavat vereliistakute kuhjumist.

Allikas: Bionity.Com põhjal Eesti Geenikeskus

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.