Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Kust tulevad maaülikooli tudengid? (2006-10-15 07:35:50)

 

Tänavu võttis maaülikool vastu ligi 1 300 tudengit. Kõige rohkem, klassitoa jagu õppureid, tuli Tartu Tamme gümnaasiumist, mis on ka varasematel aastatel olnud sissesaanute esireas. Napilt teiseks jäi mullune kolmas – Põlva ühisgümnaasium. Järgnesid Descartes´i lütseum ja Tartu kunstigümnaasium, kes samuti olnud esikümnes. Tamme gümnaasiumi õppealajuhataja Helle Maalmanni arvates tulevad noored maaülikooli sellepärast, et nende ettevalmistus sobib hästi siinsete erialadega. On ju koolis aastakümneid loodusaineid süvitsi õpetatud. «Loodusklass ongi põhiline maaülikoolile tudengite andja, aga ka reaalklass, kus õpitakse majandust, joonestamist, tehnoloogiat,» rääkis Maalmann. Tamme gümnaasiumi lõpetajaist läks tänavu kõrgkooli 86 protsenti. Väga hästi läksid ka riigieksamid: kool oli tulemustelt Tartus kolmas ja Eestis 30.


Jätkuvalt on maaülikooli taimelavaks ka Eesti mainekamaid koole, Treffneri gümnaasium, kust tänavu tuli õppima 17 noort. Aastail 2002–2003 juhtis Treffneri kool sissesaanute edetabelit. Tähelepanuväärne on see, et esimese viieteistkümne sekka mahub eesti koolide kõrval ka üks vene kool. Tartu Annelinna gümnaasiumist tuli sel sügisel meile 17 noort. Bioloogiaõpetaja Anna Preobraženskaja rääkis, et kui varem läksid paljud Tartu ülikooli arstiks õppima, siis viimastel aastatel on meelemuutus maaülikooli kasuks. Põhjusi on mitu. «Ühelt poolt üldine suurem huvi loodusainete vastu, aga kaasa on aidanud ka Juhani Püttsepa loodusreisid õpilastele,» ütles Preobraženskaja. «Klassis räägitakse pärast tükk aega, mida reisil tehti ja nähti, ning uuritakse maaülikooli trükiseid.» Ülikoolis riigikeelega hakkamasaamise pärast ei tasu Annelinna gümnaasiumi kasvandikel pabistada – keelekümbluskoolis õpetatakse aastaid bioloogiat ja mitmeid teisigi õppeaineid eesti keeles.
 
Õppeprorektor Hardi Tullus rõõmustas, et erinevalt mõnestki teisest kõrgkoolist sai maaülikool kõigil erialadel riikliku koolitustellimuse kohad järelkonkursita täis. Riigikohtadel õpib 1. oktoobri seisuga 429 tudengit. Varasemast rohkem on tasulisse õppesse tulnuid – 339. Kaugõppesse lisandus 293 õppurit.

 

Allikas: 12.10.2006 ajaleht Maaülikool

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.