Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Taasavatakse Glehni palmimaja (2006-10-09 19:29:23)


Teisipäeval, 10. oktoobril kell 10 avatakse konserveeritud Glehni palmimaja. Eelmisel nädalal lõpule jõudnud tööde kogumaksumus oli ligi 1,5 miljonit krooni, mille käigus muudeti hoone külalistele ohutuks. Likvideeriti varinguoht, kindlustati olemasolevaid ribikaari ning taastati varisenud osad. Täiendati olemasolevaid käiguteid. Nüüd on palmimaja kahel tasandil läbitav ning seestpoolt vaadeldav.


„Nõmme linnaosavalitsuse üks prioriteetidest on Glehni pärandi säilitamine ning selle tutvustamine. Taas üks omanäoline ehitis on Nõmmel korda saanud,” ütles Nõmme linnaosavanem Rainer Vakra.

Glehni palmimaja täpne ehitusaeg ei ole teada. Hoone on rajatud umbes 19. ja 20. sajandi vahetusel. Palmimaja projekteeris ja ehitas Nikolai von Glehn ise. Palmimaja arhitektuuri on tihti seostatud kuulsa hispaania arhitekti A. Gaudi loominguga, kuid tegelikult on tegemist pigem juhusliku kokkulangevusega. Selles on nähtud ka omalaadset prelüüdi tärkavale juugendstiilile.

Ebasümmeetrilise põhiplaaniga ehitis paikneb pooleldi maa peal, pooleldi maa all. Algselt lõunamaiste taimede kasvatamiseks mõeldud hoonet ei saadud soojapidavaks ning seda sai kasutada ainult suvel. Nõukogude ajal jäi hoone lõplikult lagunema ja seda ei hooldatud üldse.

Allikas: Tallinna Linnavalitsuse 09.10.2006 pressiteade.

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.