Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Nädalavahetusel on üle-euroopaline linnuvaatlus (2006-10-05 18:45:42)


Nagu sügiseti ikka, kutsutakse loodusesõpru tänavugi 7. ja 8. oktoobril Birdwatchi nime kandvale üritusele, mida korraldab maailma linnukaitseorganisatsioonide ühendus BirdLife International koos oma rahvuslike partneritega. Eestis korraldab Birdwatchi Eesti Ornitoloogiaühing (EOÜ).

Birdwatch'ide esmaseks eesmärgiks on kutsuda üheaegselt loodusesse võimalikult palju inimesi, et üheskoos vaadelda linde, tuletada meelde meie tiivuliste lähinaabrite olemasolu ja kaitsmise vajadust. Suuri teaduslikke sihte ei seata, küll peetakse aga nii rahvuslikke kui ka rahvusvahelisi nimistuid, et teada, kui palju erinevaid linnuliike näha õnnestub. Käesolev aasta sügisesel linnuvaatlusel soovitakse enam tähelepanu pöörata rahvusvahelise tähtsusega linnualadele (IBA, Important Bird Area). Eestis on 64 IBA kogupindalaga 1 267 010 ha, sellest 638 260 ha (50,4%) moodustab meri ja 628 750 (46,9) maismaa (koos siseveekogudega) Viimane moodustab 13,9 % Eesti maismaapindalast. Enamus IBAsid on lülitatud linnuhoiuladena Natura 2000 võrgustikku. Euroopas on kokku ligi 4000 IBAd.

Birdwatch’il kaasalöömine eeldab õige vähe: tuleb lihtsalt nende kahe päeva jooksul leida aega linde vaadelda. See võib olla kasvõi tunnine jalutusretk, aga miks mitte ka tõepoolest terve nädalavahetuse vältav lindude jälgimine. Kirja pannakse kõik kuuldud-nähtud linnuliigid ja püütakse hinnata ka nende arvukust. Saadud andmed tuleb saata võimalikult kiiresti Eesti Ornitoloogiaühingusse, kas postiga (“Birdwatch”, Eesti Ornitoloogiaühing, postkast 227, 50002 Tartu) või e-maili teel (andrus.kuus@eoy.ee); ärge unustage ühtlasi lisamast andmeid vaatlusaja, -paiga ja - tingimuste, samuti vaatleja(te) arvu kohta.

Soovijad võivad endale ornitoloogiaühingu kodulehelt http://www.eoy.ee alla laadida spetsiaalse vaatlusblanketi. Samalt aadressilt leiab ka muud infot Birdwatchi kohta ning ülevaate 2005.a vaatluse tulemustest.

Lähem info: Andrus Kuus, Andres Kalamees, tel 742 2195, andrus.kuus@eoy.ee.

Eesti Ornitoloogiaühing (EOÜ) on 1921. aastal loodud valitsusväline mittetulundusühing, mille eesmärkideks on Eesti linnustiku kaitse, uurimine ja tutvustamine. EOÜ-sse kuulub ligi 700 liiget Eestist ja välismaalt. Alates 2000. aastast on EOÜ rahvusvahelise linnukaitseorganisatsiooni BirdLife International’i koostööpartner Eestis. Vt lähemalt www.eoy.ee.

BirdLife International on üle-maailmne looduskaitsega tegelevate organisatsioonide liit, mille püüdlusteks on kaitsta linde, nende elupaiku ja globaalset mitmekesisust ning teha koostööd kohalike inimestega loodusvarade säästlikumaks kasutamiseks. BirdLife 2,5 miljonit liiget tegutsevad ligi 100-s riigis üle kogu maailma. Vt lähemalt www.birdlife.org.

 

Allikas: Eesti Ornitoloogiaühingu 05.10.2006 pressiteade

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.