Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Arengukava “Eesti toit” väärtustab tervislikku toitumist (2006-09-29 14:16:32)


Põllumajandusminister Ester Tuiksoo rõhutas 29. septembril Pärnu Zonta klubi konverentsil „Tervis algab täna – südamega”, et arengukava „Eesti toit” eesmärgiks on nii terve inimene kui ka toimiv ettevõtluskeskkond.

„Kui meie inimesed omavad teavet tasakaalustatud toitumisest ning oskavad teadlikult toitu valida, siis on nad terved ja elujõulised. Tarbijad toetavad kodumaiseid tootjaid, kes suudavad tootmist laiendada, seda kaas-ajastada ning tagada tööhõive,” rääkis Tuiksoo oma ettekandes heaoluringist.

Tuiksoo sõnul on Eesti hetkel mõneti heas ja halvas situatsioonis ühekorraga. „Meie riigis on asjad korras selle poolest, et endiselt on säilinud perekonnaga koos söömise tava, läbi mille on kergem kujundada laste tervislikke toitumisharjumusi. Kiirsöögikohtade külastamine ei ole meie noorte jaoks veel igapäevane toiming. Tänu viimasele pole rasvumisest saanud meie maal veel arenenud riikidele omast katku,” tõi minister välja eestlaste toitumisharjumuste positiivsed küljed.

Negatiivse aspektina tõstis Tuiksoo esile fakti, et ei osata veel piisavalt hinnata kodumaist kvaliteetset toidukaupa, mille tarbimine on esimene samm tervislikkuse suunas. „Seepärast moodustab kodumaiste toiduainete tutvustamine ja tervislike toitumusharjumuste juurutamine tähtsa osa Eesti toidu arengukavast,” rõhutas Tuiksoo.

Põllumajandusministrile tegi heameelt, et üldiselt on eestlaste toitumisharjumused taasiseseisvumisest alates liikunud paremuse poole ning vähenenud on üldine toidurasvade tarbimine. Minister tõi välja, et tänu majanduslike võimaluste paranemisele on hakatud rohkem sööma värsket köögi- ja puuvilja.

Ühe tõsisema probleemina tõi minister Tuiksoo välja väike- ja koolilaste ebatervisliku toitumise. „Uurimused näitavad, et väikelastega perede toitumine ei vasta üldtunnustatud soovitustele ning et terviseprobleemid tekivad juba enne kooliiga. Esimese klassi õpilaste profülaktiliste ülevaatuste tulemused näitavad, et täiesti terved on neist vaid 58%. Riikliku programmi „Laste ja noorukite riiklik terviseprogramm aastani 2005” raames tehtud uurimistööst õpilaste tervise ja tervisekäitumise kohta järeldati, et 2/3 koolilastest toitub ebatervislikult,” tõi minister mõned faktid probleemi tõestuseks.

See on ka põhjus, miks põllumajandusminister Tuiksoo peab toitumisharjumuste kujunemisel eriti tähtsaks kodu ja vanemate rolli. Mis puudutab koolisüsteemi, siis Tuiksoo ei poolda, et koolis oleksid müügil magustatud karastusjoogid, saiakesed või krõpsud. „Seda enam, et enamus lapsi saab koolis juba tasuta tasakaalustatud lõuna, mis arvestab kasvava organismi vajadustega,” rõhutas Tuiksoo.

„Eesti toidu arengukaval on konkreetsed eesmärgid. Soovime jõuda selleni, et eestlased oleksid teadlikud meie maitsvast ja täisväärtuslikust toidust, et see oleks nende esimene ostueelistus ning et meie toit kujuneks Eesti visiitkaardiks välismaal elavate inimeste seas,” ütles Tuiksoo oma ettekandes. „Kõigil oma välisvisiitidel olen täheldanud, et riigid pööravad suurt tähelepanu kodumaiste toodete propageerimisele. Leian, et Eesti riik ei saa mitte mingil juhul seda tööd tegemata jätta.”

Tuiksoo rõhutas tervisekonverentsil, et kodumaised toidukaubad on kvaliteetsed ning meie organismile sobivaimad. Minister lisas, et arengukava „Eesti toit” väärtustab tervislikku toitumist ning on meie riigi identiteedi kujunemise lahutamatuks osaks.

 

Allikas: Põllumajandusministeeriumi 29.09.2006 pressiteade.

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.