Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Toidukaupadele tuleb anda lisandväärtus (2006-09-15 11:18:36)

 

15. septembril toimub Põllumajandusministeeriumis rahvusvaheline konverents, kus rõhutatakse toidukaupadele lisandväärtuse andmise vajalikkust.

”Mõned aastad tagasi oli Eesti toiduainetööstuste põhiküsimus see, kuidas viia oma tootmine vastavusse Euroopa Liidu reeglitega. Tänaseks on see protsess meil edukalt lõpule viidud,” ütles Põllumajandusministeeriumi välissuhete ja arenduse asekantsler Ruve Šank. “Meie uus väljakutse on kasvatada suurema lisandväärtusega kauba osakaalu.”

Šangi sõnul on toidukaupadele võimalik lisandväärtust anda läbi tootearenduse: “Selle asemel, et eksportida Eestist piimapulbrit, võiks rõhuda pigem näiteks juustu valmistamisele, mida mitmed meie ettevõtjad juba teevad. Kuid sealt saab minna veel sammu võrra kaugemale, ning toota tavalise juustu asemel kasvõi kadakamarja delikatessjuustu.”

Konverentsil on vaatluse all ka see, kuidas mõjutab lisandväärtusega kauba tootmist Euroopa Liidu liikmesriikide erinev käibemaksumäär. “On ju selge,  et erinev maksuprotsent mõjutab ettevõtjate konkurentsivõimet,” ütles Šank. “Euroopa Liidus on toidukaupade keskmine käibemaks 8,2 protsenti, Suurbritannias lausa null protsenti. Eestis toiduainetel on täna 18 protsendiline käibemaks.”

Põllumajandusministeerium korraldab konverentsi “Lisandväärtuse kujunemine toiduahelas” koostöös Põhjamaade Põllumajandusteadlaste Assotsiatsiooni ning Eesti Maaülikooliga.

”Tegemist on esimese konverentsiga, mida me Põhjamaad Põllumajandusteadlaste Assotsiatsiooni agraarökonomistidega koos korraldame,” rõhutas Šank ning lisas, et lähiajal on plaanis kinnitada Eesti ka Põhjamaade Põllumajandusteadlaste Assotsiatsiooni täisliikmeks.

Konverentsi sihtgrupiks on Põhja- ja Baltimaade ning teiste riikide majandusteadlased, toidu- ja avaliku sektori esindajad. Konverentsil esinevad tuntud agraarökonomistid Soomest, Taanist, Belgiast, Venemaalt, Ukrainast jm.

 

Allikas: Põllumajandusministeeriumi 15.09.06 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.