Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Algab järjekordne metsloomade suukaudne marutaudivastane vaktsineerimine (2006-09-14 15:57:39)

 

Takistamaks marutaudi levikut ja kaitsmaks koduloomi ning inimest marutaudi nakatumise eest, viib Veterinaar- ja Toiduamet 15. septembrist kuni 14. oktoobrini kogu Eesti territooriumil läbi rebaste ja kährikute suukaudse vaktsineerimiskampaania. Vaktsiini külvamist alustatakse Hiiumaast (15. septembril) ja Saaremaast ning liigutakse edasi läänest ida suunas kuni Peipsi ranniku ja Narva jõeni ning põhjast lõunasse kuni Läti piirini.

Rebaste ja kährikute suukaudseks vaktsineerimiseks kasutatakse spetsiaalseid peibutussöötasid. Külvamine toimub õhust kolme väikelennuki abil. Ei külvata linnade, asulate, teede, veekogude kohal.

Alates 2006. aastast vaktsineeritakse kogu Eesti territooriumi kaks korda aastas- kevadel (aprillis-mais) ja sügisel (septembris-oktoobris). Marutaudijuhtude arv kogu Eestis on pärast vaktsineerimiskampaaniaid vähenenud. Käesoleva aasta augusti seisuga diagnoositud 105 positiivsest marutaudijuhust 88% pärinevad 2005. aasta vaktsineerimata alalt.

Esimest korda külvati Eestis marutaudi vaktsiini 2005. aasta sügisel ning siis hõlmas see tegevus Põhja- ja Lääne-Eestit. Selle vaktsineermiskampaania järgsed laboratoorsed uuringud näitasid, et vaktsiini olid söönud ligi 74% sihtgrupi loomadest.

Programmi eesmärgiks pikemas perspektiivis on saada Eesti marutaudivabaks. Metsloomade suukaudse vaktsineerimise abil on marutaudivabaduse saavutanud mitmed Euroopa riigid nagu Soome, Šveits, Belgia, Itaalia, Prantsusmaa, Luksemburg, Holland jt.

Marutaud on loomade ja inimeste ägedakujuline närvisüsteemi kahjustav viirushaigus, mis lõppeb alati haigestunud isendi surmaga. 2005. aastal diagnoositi 266 marutaudijuhtumit üle Eesti, neist 37 kodu- ja 229 metsloomadel. 2006. aasta augustikuu seisuga on diagnoositud marutaudi 105 loomal, neist 11 kodu- ja 94 metsloomal.

 

Allikas: Veterinaar- ja Toiduameti 14.09.2006 pressiteade.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.