Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Keskkonnaagentuur: Eesti eluslooduse seire kvaliteedi määrab koostöö (2016-10-14 15:58:31)

Selleks et korrastada eluslooduse seiresüsteemi ning tagada parimate riiklike keskkonnaotsuste tegemiseks vajalikud kvaliteetseimad keskkonnaandmed, kutsus keskkonnaagentuur kolmapäeval kokku seire ümarlaua. Lisaks keskkonnaagentuurile kui eluslooduse seire eest vastutajale osalesid kohtumisel ka teised seiretööde tellijad ning täitjad (keskkonnaministeerium, keskkonnaamet, Tartu Ülikool, Tallinna Ülikool, Eesti Maaülikool, Ornitoloogiaühing, Kotkaklubi, Pärandkultuuri Kaitse Ühing).

Kokku kutsutud koosolek keskendus tõhusale infovahetusele selles osas, mida keskkonnaagentuur kui suhteliselt uus seirevaldkonna eest vastutav asutus seirajailt ootab ning millised on koostöövajadused. "Et viimasest sellesisulisest kohtumisest oli möödunud aastaid ning kiiresti kulgenud muutused avaldanud mõju ka seirevaldkonnale, siis räägiti koosolekul ka uuenenud eelarvest ning seireprognoosist," rõhutas kohtumise olulisust keskkonnaagentuuri direktor Taimar Ala. "Vähem tähtis pole ka vahetu suhtlemise roll - tõime kokku seiretööde eest vastutavad osapooled, kes paljuski seni on suhelnud vaid sidevahendite kaudu," lisas Ala.

Seire ümarlaud oli jaotatud kaheks osaks. Esimeses tutvustati seiretööde üldiseid põhimõtteid ning eelarvet, samuti ka seireseadust ja -programmi. Teises osas keskenduti detailsemalt eluslooduse seireprogrammi koostamisele, selle etappidele ning ajakavale. Käsitleti seniseid probleeme, mis on ilmnenud kahe aasta jooksul andmete kogumise käigus. Elavat arutelu tekitas andmete ebaühtlane kvaliteet - millest tingitud ning kuidas võimalik vältida. Osalejaile tutvustati ka KESEt (keskkonnaandmete infosüsteemi), mis juba praegu sisaldab osasid seireandmeid ning kuhu järgmisest aastast saavad juba seirajad ise (olenevalt seiretööst) otse andmeid sisaldada.

Keskkonnaagentuur rõhutas kohtumise kokkuvõtteks, et ootab kõigilt osapooltelt sisukat koostööd ning edasiviivaid ettepanekuid. "Seireprogrammid ja -plaanid ei peaks sündima vaid ametniku laual, ootame sisendit ka seirajailt endilt. Lõpuks töötame me ju kõik ühise eesmärgi nimel - tõsta keskkonnaandmete kvaliteeti ning usaldusväärsust. Just nende põhjal on võimalik teha sisukaid ja tõsiseltvõetavaid analüüse, mis on abiks tarkade keskkonnaotsuste tegemisel," ütles keskkonnaagentuuri eluslooduse osakonna juhataja Uudo Timm ning lisas, et taolistest töökohtumistest kujuneb erandi asemel traditsioon.

Eluslooduse seiret korraldab 2013. aasta suvest keskkonnaagentuur. Seireprogrammi raames kogutud andmed ning nende analüüs annavad taustandmeid loodus- ja keskkonnakaitseliste meetmete rakendamiseks ning majandus- ja ehitustegevuse planeerimiseks nii kohalikele omavalitustele, üksikisikutele kui riikliku tasandi otsustajatele.

Allikas: Keskkonnaagentuuri 14.10.2016 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.