Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
"Bionina" avab teaduse köögipoolt (2006-09-06 20:59:27)


Alates 8. septembrist on igal reedel kell 18.15 Eesti Televisioonist võimalik vaadata teaduse köögipoolt tutvustavat telesarja "Bionina", mis on valminud koostöös Eesti Maaülikooli  ja Tartu Ülikooli teadlastega.

Sari toob vaataja ette põnevaid lugusid sellest, mida pakuvad teadus ja tehnoloogia paljude aktuaalsete probleemide lahendamiseks, millega Eesti riigil ja kogu rahval tuleb kas nüüd või hiljemalt lähiaastail kokku puutuda. „Bionina“ tõestab, et teadlased tegelevad paljude väga tõsiste ja kogu ühiskonda puudutavate probleemidega ning seda siinsamas Eestis.

Tegemist on mahukaima Eestis toodetud teadussaadete sarjaga, mis on ETV eetris kogu sügishooaja 2006. Sari koosneb 15 saatest, milles 12 tutvustatakse Tartu Ülikooli ning kolmes Eesti Maaülikooli teadlaste põnevamaid uurimisprojekte.

Saadetest saab vastuse, kuidas hakkab HIV-positiivsete arvukus meie kõigi elu-olu juba lähiaastail mõjutama ning missugused on võimalused see laine üle elada. Uneuurijate käest kuuleme, kuidas saab nende teadustöö abiga vähendada liiklusõnnetuste arvu; geoloogid seletavad, mida peaks tegema, et praeguste naftamagnaatide asemel maailmavalitsejaiks pürgivad veemagnaadid oleksid eesti soost; linnuteadlased ja sotsioloogid vaevad iibelanguse põhjusi võrreldes inim- ja linnuperesid ning jõuavad hoopis teistsugustele järeldustele, kui poliitikud meedias seni välja pakkunud on. Loomateadlastelt saab kuulda, kuidas "konstrueeritakse" lehma, kelle piimast saab teha südamehaigusi ravivat vahukoort jne.

Esimeses saates tuleb juttu sarjale nime andnud bioninast ehk teaduslikult täpsema nimetusega biosensorist. See on Tartu Ülikooli teadlaste poolt välja töötatud tundlik seadeldis, mis „haistab” talle ülesandeks antud ainet juba mõne õhus lendleva lõhnamolekuli järgi. Näiteks lõhkeainet lennuvälja pagasikontrolli suunduva terroristi käsipagasis või esimesi riknemistunnuseid kauplusse saabunud kalakastis.

Sarja tootis OÜ Haridusmeedia. Saadete valmimist toetasid Euroopa Liidu Tõukefondid Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse vahendusel.
„Bionina“ kordussaated on Eesti Televisiooni eetris teisipäeval kell 14.10 ja neljapäeva hilisõhtul.

Allikas: Eesti Maaülikooli 06.09.2006 teade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.