Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Aiateraapia tervendab (2004-08-21 21:23:18)
Aiateraapia juured ulatuvad Ameerika Ühendriikidesse, kus juba 17. sajandil teadvustati, et taimedega tegelemine parandab inimese enesetunnet. Seda kogesid kõrgklassi naised, kes harrastasid terveid eluviise, olid õnnelikud ning pakatasid jõulistest tunnetest.

Aia rahustavat, tervendavat ja enesetunnet parandavat toimet tunnevad praegusajalgi paljud. Veelgi enam, järjest pingelisemaks muutuvas elus on aed üheks stressi maandamise kohaks. Soomes on aiateraapiaga juba aastaid tegeldud, see on erialana isegi koolidesse võetud (nt Kempele aianduskoolis).

Teadlikul aiateraapial on kolm osapoolt: patsient, terapeut ja taimed. Selle tervistamisvõtte eesmärgiks on suunata inimest kasutama oma peidusolevaid psüühhilisi jõuvarusid senisest paremini.
Terapeut loob patsiendi ja taime vahele kanali, mille kaudu algab energiavahetus. Kui inimene hoolitseb taime eest, hakkab taim märkamatult inimesele positiivset mõju avaldama. Aiateraapia peab kestma järjepanu umbes pool aastat.

Aiatöö positiivne mõju inimesele ilmneb järgmises: • kui inimene näeb taime edenemises oma kätetöö tulemust, paraneb tema enesetunne märgatavalt • kui taim muutub inimhoolitsuse tulemusena üha kaunimaks, hakkab inimene märkamatult ka oma välimusele rohkem tähelepanu pöörama • suureneb inimese tähelepanuvõime, areneb kehatunnetus ja motoorika.

Soomes on peetud aiateraapia kursuseid alkoholi- ja uimastilembestele ning töötutele ja kogetud selgelt nende enesetunde paranemist. Häid tulemusi on saadud agressiivsete inimeste kammitsemisel: aiatöö tulemusena raugeb nende vägivaldne jõud. Aiateraapiast saavad abi ka liiklusõnnetuses kannatanud. Regulaarne aiatöö suurendab näiteks luutihedust ja kaitseb osteoporoosi eest. Haiglaaedades taastavad operatsioonijärgsed haiged oma liikuvust, depressiivsed inimesed leiavad siin kergemini rahu ja iseennast; Alzheimeri-haigetel on vähem agressiivseid hooge.

Soome aiateraapia katsed näitavad, et nii mõnedki naised leiavad aias oma aja ja ruumi. Seal saavad nad olla rahus ja vaikuses, ilma et mees aina küsiks: kus sa jälle oled ja mida sa jälle teed...

Aiateraapia sobib igas vanuses inimestele. Vanemate patsientide raviks kasutatakse näiteks endisaegseid roosisorte, mille õite lõhn ergastab vanurite mälu ning tuletab neile meelde õnnelikke mälestusi noorusaegadest.

Allikas: Terveyskammari

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.