Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Euroopa rohekoridor jõuab Eestisse (2006-09-04 14:33:39)

5.-7. septembrini kogunevad Keskkonnaministeeriumi ja Eesti Maaülikooli eestvõttel Lahemaale Palmsesse 12 riigi esindajad arutama Euroopa Rohelise Koridori arendamisega seotud koostööküsimusi.

"Rohelise koridori loomise mõte tekkis 2004. aastal Fertö-Hanság'i rahvuspargis Ungaris ja selle eesmärgiks on rajada Barentsi merest kuni Musta mereni 6800 kilomeetri pikkune kaitsealade ahel," ütles Maailma Looduskaitse Liidu (IUCN) nõukogu liige, Eesti Maaülikooli Põllumajandus- ja Keskkonnainstituudi professor Kalev Sepp.

Rohekoridorist peaks saama kogu Euroopa ökoloogilise võrgustiku selgroog, mis läbib 22 riiki ja jaguneb kolmeks regiooniks: Balti riigid ja Fennoskandia, Kesk-Euroopa ja Lõuna-Euroopa. Palmses toimuval kolmandal Euroopa rohekoridori seminaril keskendutaksegi riikide koostööle ning arutatakse, kuidas tõhusamalt kaasata looduskaitse spetsialiste ja kohalikke omavalitsusi. Ühiselt tahetakse täpsustada, millised riikidevahelised koostööprojektid annavad rohekoridori arendamisel kõige parema tulemuse.

"Rohekoridor on kui riikide koostöö sümbol, paiknedes endise Ida ja Läänt lahutanud piirjoone (nn raudse eesriide) asemel," kommenteeris Sepp. "Eestis kulgeks Roheline koridor piki rannikut, hõlmates endist piiritsooni. Koridori kuuluvad ka endised militaarbaasid (Alam-Pedja, Kõrvemaa), mis nüüdseks on juba suures osas saanud kaitsealaks."

Roheline koridor on ka kui oluline ökoloogiline ühenduskoridor liikide liikumiseks ühelt looduslikult alalt teisele. See on vajalik juhuks, kui kliimamuutus tingib liikide elupaikade teisenemise. Sepa sõnul on Eestis küsimus veel selleski, kas suudame Rohekoridori abil eelkõige rannikupiirkonnas rakendada loodukaitse huve või jääb peale arendajate tahe.

Euroopa Rohelise Koridori projekti rahastab Saksa riik ning koordinaatoriks on Maailma Looduskaitse Liidu (IUCN) Euroopa direktoraat Brüsselis. Siinses regioonis suunab algatust Balti Keskkonnafond. Projekti on kaasatud ka valitsusväliste organisatsioonide esindajad.

Taustainfo:
http://www.countdown2010.net/greenbelt.htm

Allikas: Keskkonnaministeeeriumi 04.09.2006 pressiteade.

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.