Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Meehind jääb endisele tasemele (2006-08-13 06:51:08)

 


Ajaleht Nädaline:

 

Põuasest suvest hoolimata on mesilinnud kärgedesse korjanud suurepärase saagi, kuid hea meeaasta ei too mesinike sõnul kaasa veel hinnalangust. Aastaid kehtinud kilohind – 70 krooni – jääb püsima nüüdki.

 

"Kui ühel suvel mesilaspere kohta viis kilo mett rohkem kogutakse, ei tähenda see veel seda, et rohke saagi tõttu järgneks hinnalangus," märkis meehinnast kõneldes Vahastu kandis mesindusega tegelev Eha Metsallik. Metsallik on üks kolmest Eestis tegutsevast mesinduskonsulendist.

 

Lootus kanarbikumeele

 

Metsalliku sõnul ei tasu unustada, et meehind on juba 7-8 aastat sama püsinud, kuid mesinduses vajamineva suhkru hind on selle aja jooksul mitmekordistunud. Kogenud mesiniku sõnul vajavad varasemad ja tulevikus tehtavad kulutused katet, mistõttu ei ole mee hinda suurepärasest meesaagist hoolimata võimalik madalamaks lasta.

 

"Mesi on ime ja looduse kingitus inimesele," väärtustas mett Metsallik ning prognoosis, et tänavu õnnestub ehk Rapla maakonna mesinikelgi kanarbikumett saada. "Mesi juba lõhnab kanarbiku järele," märkis Metsallik ja lootis, et ehk jagub nimetatud taimel pikka õitseaega, siis saaks tarudest tumedat ja aroomikat ehk parimat mett.

 

Seda, et käesoleva suve mesi on tume, kinnitab ka Rapla külje all Sikeldi külas Vanavälja talus mesilinde pidav Eevi Kopra. "Mesi on tume ja paks – nii paks, et ei taha kärgedestki välja tulla," sõnas Eevi Kopra, kes enda sõnul mesindusega tegelnud sellest ajast saadik, kui end mäletama hakkab.

 

Mesilased käivad metsas

 

Tänavuse põuase suve saaki ei pea ta küll aegade parimaks, kuid nimetab suurepäraseks. Augusti alguseks on Eevi Kopral käes nii suur saak, mida varem samal ajal pole olnud. Imestama paneb teda mesilaste töö tulemus küll, sest kuiv suvi andis alust arvata, et mett kogutakse vähe. Kuna kogutud mesi on tume, oletab proua, et korilusel on mesilinnud käinud eeskätt metsas, kus vilum ja kuiv ei ole taimi hävitanud.

 

"Olen kuulnud, et metsa- ehk lehemesi on inimesele parim, kuid mesilastel on sellega raske talvituda," sõnas Eevi Kopra.

 

Turul mitme hinnaga

 

Oma mett Eevi Kopra kodust väljas müümas ei käi – tuttavad teavad ise, kuhu mee järele tulla. "Ma korra mõtlesin, et sel aastal on nii palju mett, et läheks või turule, kuid sinna see mõte jäi," lausus ta.

 

Rapla turul müüb mett Lelle lähedal mesindusega tegelev Väljaotsa pere. Perenaise Maime Väljaotsa sõnul pakuvad nemad mett kilohinnaga 70 krooni, kuid on neidki, kes kallimalt müüvad – näiteks 80 krooni kilo.

 

Maime Väljaotsa sõnul on tänavune mesi väga kvaliteetne. "Ja üha tumedamaks ja aroomikamaks läheb," märkis ta.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.