Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Eestis alustas tööd kolmas seismoseire jaam (2006-08-11 15:39:04)

 

Sel nädalal alustas Matsalu rahvuspargi keskuses Penijõel tööd Eesti kolmas seismoseire jaam, mis võimaldab määrata ka nõrkade maavärinate asukoha ja hinnata, mis neid võis põhjustada.

"Seni tegutsevate Vasula ja Suurupi seirejaamade andmestik ei olnud piisav lähipiirkonna seismiliste sündmuste analüüsiks," põhjendas Keskkonnaministeeriumi valitsemisalas töötava OÜ Eesti Geoloogiakeskuse direktor Vello Klein uue jaama vajadust. "Me ei ole siiani suutnud Eesti territooriumil määrata nõrku maavärinaid. Kolmas jaam annab selleks võimaluse - saame määrata ka nõrkadeseismiliste nähtuste asukohta ja hinnata, kas tegemist on ikka maavärina või hoopis tehnogeense sündmusega."

Eestit loetakse geoloogilises mõttes nõrgalt seismiliseks piirkonnas, kuid siinse maakoore tegelik stabiilsus on täpselt teadmata. Määratletud on sellised tugevad maavärinad, mille on "kinni püüdnud" Soome jaamad või mida inimesed on tunnetanud (Osmussaare maavärin 1976. aastal, Kirbla maavärin 2004. aastal). Nõrkade (vähem kui 1,5 magnituudi) maavärinate seismiline signaal nõrgeneb aga kiiresti ning nende usaldusväärseks fikseerimiseks jäävad Soome jaamad liiga kaugele.

Matsalu seirejaam alustas tööd rahvusvahelise koodi MTSE all (Vasula VSU, Suurupi SRPE). Matsalu seirejaam on varustatud laiaribalise Guralp T60 tüüpi seismomeetriga ning häälestatud automaatsele töörez'iimile.
Jaam edastab andmed reaalajas Eesti Geoloogiakeskuse ja Potsdami Maauuringute Keskuse serveritesse, kus toimub esmane kvaliteedikontroll ning andmete arhiveerimine. Andmete edasine töötlus ning seismiliste sündmuste analüüs toimub Eesti Geoloogiakeskuse geofüüsika, mere- ja keskkonnageoloogia osakonnas.

Vasula ja Suurupi seirejaamade salvestisi saab vaadata Eesti Geoloogiakeskuse kodulehele paigutatud seiremonitoris aadressil http://www.egk.ee/egk/?r=r5&ra=r5_1_12. Lähiajal on samas nähtavad ka Matsalu seirejaama seismogrammid.

Uus jaam koos aparatuuriga maksis ligi 380 000 krooni. Projekti rahastas Keskkonnainvesteeringute Keskus, jaama paigaldamist aitasid korraldada Riikliku Looduskaitsekeskuse Matsalu rahvuspargi töötajad.

 

Allikas: Keskkonnaministeeriumi 11.08.06 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.