Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
2015. aastani on Eesti energiaressursi põhiallikaks põlevkivi (2006-08-08 13:02:08)

Keskkonnaministeeriumis toimus 7. augustil esimene ümarlauakohtumine põlevkivi kasutamise riikliku arengukava koostamise küsimustes. Arutelul osalejad leppisid kokku, et arengukava peab valmima koostöös huvigruppide ja omavalitsustega ning põlevkivi kaevandamisel-kasutamisel tuleb esmatähtsaks pidada elukeskkonna säilimist.

Riigikogu on otsustanud, et vähemalt aastani 2015 on Eesti energiaressursi põhiallikaks põlevkivi ehk ka lähiaastatel saame oma soojuse ja valguse peamiselt sellest maavarast. See, kui palju ja kuidas seda tulevikus kaevandada ning kasutada, tuleb ette näha põlevkivi riiklikus arengukavas. Arengukava koostamise töögruppi juhib Eesti Teaduste Akadeemia akadeemik Anto Raukas, kelle hinnangul peab kava koostamisel arvestama nii poliitilisi (ennekõike julgeolek), majanduslikke, sotsiaalseid kui ka keskkonnakaitselisi aspekte.

"Põlevkivivaru tagab riigile julgeoleku, sest tänu sellele suudame ennast ise energiaga varustada. Põlevkivist saame majanduslikku kasu, põlevkivi kaevandamine ja kasutamine tagab ka tööhõive ja aitab arendada piirkonna infrastruktuuri," loetles Raukas. "Kuid põlevkivitööstusega kaasnevad ka ohud keskkonnale ja nende vältimiseks ei tohi hinnaalandust teha," rõhutas ta.

Keskkonnamõjude vähendamine oli ka kohalike omavalitsuste esindajate põhiküsimus. "Põlevkivikaevandustega ei tohi kaasneda sellist keskkonnareostust, mis seab ohtu kohalike elanike elukeskkonna," rõhutasid ümarlaual osalenud Ida- ja Lääne-Virumaa omavalitsusjuhid.

Keskkonnaohtude määramiseks ja minimeerimiseks on Keskkonnaministeerium samaaegselt arengukava koostamisega algatanud keskkonnamõju strateegilise hindamise, mille tulemustest tuleb juhinduda ka kaevandatud alade korrastamiseks loodavate projektide koostamisel. Keskkonnamõju strateegilist hindamist juhib töögrupis Säästva Eesti Instituudi juhataja Valdur Lahtvee.

Sooviga kaasata keskkonnamõjude hindamisse võimalikult palju inimesi, korraldab Keskkonnaministeerium keskkonnamõju strateegilise hindamise programmi avalikud arutelud. Esimene toimub 9. augustil 2006. a algusega 15.00 Keskkonnaministeeriumi I korruse saalis (Narva mnt 7a), teine 15. augustil 2006. a kell 13.00 Ida-Virumaal Maidla vallas Savala rahvamajas.

Ümarlauakohtumised toimuvad kuni arengukava valmimiseni kord kuus, järgmine saab Keskkonnaministeeriumis teoks 11. septembril algusega 15.30.

Arengukava valitsusele heakskiitmiseks esitamise tähtajaks on 2007. aasta 1. mai. Kuni valitsus pole kava heaks kiitnud, seni on peatatud põlevkivi kaevandamislubade taotluste menetlemine. 2005. a esitati Keskkonnaministeeriumile 15 põlevkivi geoloogilise uuringu ja kaevandamise loa taotlust, seejuures mõnele piirkonnale mitu.

 

Allikas: Keskkonnaministeeriumi 08.08.06 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.