Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Lugemist pühapäevaks: GM põllukultuuride kasvatamine ei vähenda pestitsiidide kasutamist (2006-07-30 11:29:20)


Üks põhilisi geneetiliselt modifitseeritud (GM) põllukultuuride kasvatamise pooltargumente - vähenev pestitsiidide kasutamine - ei pea pikemas perspektiivis paika.

Sellele järeldusele jõudis 481 GM Bt-puuvilla kasvatavat Hiina farmerit hõlmav uuring. Vaatamata sellele, et GM taimede kasvatamise esimestel aastatel pestitsiidide kasutamine tõepoolest vähenes, siis seitsme aasta pärast oli pestitsiidide kasutamine samal tasemel nagu varasemal tavapuuvilla kasvatamisel.

Kolme esimese aasta järel vähenes pestitsiidide kasutus 70% ja tulu suurenes enam kui kolmandiku võrra. Ent seitsme aasta möödudes oli pestitsiidide kasutamine taastunud ning tootmiskulud suuremad kui enne, sest GM puuvilla seemned on kolm korda kallimad kui tavaseemned.

Pestitsiidide kasutamise lähem uurimine tõi välja, et võrreldes tavapuuvilla kasvatavate farmeritega säästsid GM puuvilla kasvatajad puuvillakupraussi vastase pestitsiidi kasutamisel 46% kuludest. Samas kulutasid nad 40% enam teiseste kahjurite (nt lehelutikas) tõrjele, kelle arvukus suurenes oluliselt pärast puuvillakupraussi vastase pestitsiidi kasutamise vähenemist.

Teadlased usuvad, et puuvillakupraussi vastase pestitsiidi rohkem kasutamine hoidis ka teiseste kahjurite arvukuse kontrolli all.

Uuringu tulemused on teadlaste sõnul ka väga tugev signaal kõigile teadlastele ja poliitikutele, et Bt-puuvilla kasvatajatele on vaja täiendavaid abimeetmeid, muidu võivad nad loobuda Bt-puuvilla kasvatamisest.

Allikas:
Eesti Geenikeskus  CheckBiotech.Org põhjal


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.