Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Lihaveisekasvatusest on saanud Eestis arvestatav majandusharu (2016-01-20 14:14:23)


Eesti lihaveisekasvatus kasvab jõudsalt, ehkki veiseliha tarbimine Eestis on viimastel aastatel mõnevõrra langenud.

Eestis on lihaveisekasvatuseks väga soodsad klimaatilised tingimused. "Eesti liigirikaste karjamaade kasu ulatub kaugemale kui Guinnessi rekordite raamat. Lisaks statistilisele väärtusele on meie karjamaad ideaalseks koduks veistele, kes omakorda on ainuõiged hooldama meie rohumaade unikaalseid looduslikke kooslusi," ütles lihaveisekasvatajaid koondava MTÜ Liivimaa Lihaveis juhatuse liige Katrin Noorkõiv.

"Sellistes tingimustes kasvanud punane liha pole kindlasti tervisele kahjulik. Eestimaal kasvanud veiseliha on parim toit südamele," ütles Noorkõiv, kes ei ole nõus möödunud aasta oktoobris avaldatud Maailma Terviseorganisatsiooni WHO raporti seisukohtadega punase liha kohta. Tervise Arengu Instituudi uute toitumissoovituste kohaselt võiksid segatoidulised inimesed punast liha süüa kuni 500 grammi (kuumtöötlemata kujul umbes 700 grammi) nädalas.

Eesti lihaveisekasvatuse areng on olnud muljetavaldav. "Eestis tegeletakse jõudsalt lihaveiste aretusprogrammide ning lihaveiste geneetilise hindamise ja kvaliteedikavadega," rõhutas Eesti Lihaveisekasvatajate Seltsi esimees Aldo Vaan.

Tänavu aasta alguse seisuga kasvatati PRIA andmetel Eestis juba 16 erinevast tõust kokku 66 238 lihaveist.

Lihaveisekasvatusest on saanud arvestatav ekspordile orienteeritud majandusharu. 2015. aastal eksporditi Eesti lihaveiseid 12 erinevasse riiki ja ekspordiks läks kokku üle 9000 lihaveise. Suurimad ekspordipartnerid olid Poola ja Türgi, aga lihaveiseid viidi näiteks ka Liibanoni, Usbekistani, Gruusiasse, Valgevenesse ja Eesti lähiriikidesse ning Lõuna-Euroopasse.

Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda korraldab 26. jaanuaril Tartumaal Märjal Lihafoorumi 2016, mis toob kokku sadakond lihasektori esindajat. Foorumil arutatakse lihaveise-, lamba- ning sealihatootmise olukorda ja väljavaateid. Foorumiks ilmub liha tootmist, töötlemist ja tarbimist käsitlev artiklite kogumik. Foorumi korraldamist toetab Euroopa Liit.

Lihafoorum 2016

PÄEVAKAVA

09:30-10:00 Kogunemine, tervituskohv

10:00-10:10 Foorumi avamine – Riho Kaselo, EPKK lihatoimkonna esimees

10:10-10:40 Eesti lihasektori olukord ja väljavaated – Urmas Kruuse, maaeluminister (kinnitamisel)

10:40-11:00 Liha uutes toidusoovitustes – Tagli Pitsi, Tervise Arengu Instituudi ekspert

11:00-12:40 Paneeldiskussioon: Eesti lihaveise- ja lambakasvatussektori väljavaated – loomakasvatusest valmistoote turustamiseni

Moderaator: Roomet Sõrmus, EPKK juhataja

Taime Puura, Eesti Lambakasvatajate Seltsi juhatuse tegevjuht

Katrin Noorkõiv, MTÜ Liivimaa Lihaveis juhatuse liige

Tanel-Taavi Bulitko, Eesti Tõuloomakasvatajate Ühistu juhatuse esimees

Aldo Vaan, Eesti Lihakasvatajate Seltsi juhatuse liige

Arnold Pastak, Olustvere Teenindus- ja Maamajanduskooli direktor

Mehmet Kumru, veiste ekspordi arendaja Eestist Türki

12:40-13:30 Lõuna

13:30-14:00 Sigade Aafrika katku mõjust Eesti sealihasektorile – Pille Vahtramäe, Eesti Konjunktuuriinstituut

14:00-15:40 Paneeldiskussioon: Eesti sealihasektori väljavaated

Moderaator: Riho Kaselo, EPKK lihatoimkonna esimees

Illar Lemetti, Maaeluministeeriumi asekantsler

Urmas Laht, Eesti Tõusigade Aretusühistu nõukogu esimees

Teet Soorm, AS HKScan Eesti juhatuse esimees

Ainike Nõmmisto, Veterinaar- ja Toiduameti loomatervisebüroo juhataja

Raul Maripuu, Valjala Seakasvatus OÜ juhatuse liige

Aare Kalson, Rotaks-R OÜ juhataja

15:40-15:50 Foorumi kokkuvõte

Allikas: Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja 20.01.2016 pressiteade

 


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.