Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Teenekas metsamees Heino Teder saab 80-aastaseks (2006-07-19 12:38:01)

Neljapäeval, 20. juulil tähistavad Keskkonnaministeerium ja Eesti Metsaselts Sangaste lossis teeneka metsandus- ja riigitegelase Heino Tederi 80. sünnipäeva. Sel puhul toimuval metsa- ja looduspäeval meenutatakse aegu, mil Tederi eestvõttel uuendati Eesti metsamajandust ja pandi tugev alus kohalikule looduskaitsetegevusele.

"Heino Teder on vaieldamatult Eesti metsanduse grand old man," ütles keskkonnaminister Villu Reiljan. "Tederi nimi on Eesti metsanduslukku jäädvustunud eelkõige pikaajalise metsamajanduse ja looduskaitse ministrina. Ta on mees, kelle juhtimisel suurenes märkimisväärselt Eesti metsade tagavara ja hakati tõsiselt tegelema looduskaitsekorralduse ja loodushoiuga."

Juhatades alates 1962. aastast ENSV Metsamajanduse ja Looduskaitse Peavalitsust ja seejärel metsamajanduse ja looduskaitse ministeeriumi, oli Heino Teder Eesti metsanduse ja looduskaitse juht üle veerandsajandi ehk aastani 1988.

Heino Tederi tegevus oli väga tulemusrikas. Ta korraldas ümber metsade majandamise, peatas metsade üleraie, nõudis raiutud metsade asemel uute rajamist, lisaks ka väheväärtuslike maastike metsastamist jne. Nii taastus ja suurenes Eesti metsade tagavara, mis 50. aastatest saadik oli vähenenud. Samuti pööras Teder suurt tähelepanu metskondade väljaehitamisele ning metsateede ehitamisele. Tederi eestvõttel teoks saanud Eesti looduskaitsekorraldust aga seati eeskujuks kogu toonasele Nõukogude Liidule.

Heino Teder oli ka Eesti Looduskaitse Seltsi üks asutajatest. Praegu on ta Eesti Metsaseltsi auliige ja Eesti Looduskaitse Seltsi auliige. Vabariigi president on Heino Tederit tunnustanud III klassi Valgetähe teenetemärgiga, Eesti Metsaselts hindas Heino Tederi poolt Eesti metsanduse heaks tehtut elutöö preemiaga, mis kuulutati välja selle aasta kevadisel metsanädalal.

Taustainfo:
Heino Teder sündis 21. juulil 1926 Valgamaal Tõlliste vallas.
Juba pärast keskkooli lõpetamist oli ta veendunud, et hakkab metsameheks.

Esimesed töökohad olid tal pärast Taru Riikliku Ülikooli metsamajanduse osakonna lõpetamist 1949. aastal Hiiumaa metsamajandis vanemmetsaülemana, seejärel Rakvere ja Järvamaa metsamajandis. 1955. aastast alustas Heino Teder tööd Kilingi-Nõmme metsamajandi direktorina. Paari aastaga jõudis see majand tema juhtimisel näidismetsamajandite hulka.

"Sealt minu tegelik elutöö algaski, sinna matsin oma noorusaastad. Minu õnneks oli see mahajäänud metsamajand - hea on minna sinna, kus on kehvasti, ning siis ennast näidata," on juubilar Kilingi-Nõmmel oldud aastaid meenutanud.

Kuni 1962. aastani juhtis Eesti metsamajandust põllumajandusministeerium, siis aga loodi Ministrite Nõukogu otsealluvusse metsamajanduse ja looduskaitse peavalitsus - Heino Teder sai selle juhatajaks. Nelja aasta pärast (mais 1966) reorganiseeriti peavalitsus metsamajanduse ja looduskaitse ministeeriumiks ning Teder juhtis seda ministrina 1988. aastani. Tema sihiks oli Eesti metsade tulemuslik majandamine, metsavarude suurendamine, looduskaitse korraldamine.

Minister Heino Teder suurendas metsamajandustööde mahtu, tema eestvõttel arendati puidutöötlemist, tõhustati metskondade tööd, rajati uusi metsakultuure. Looduskaitse edendamiseks koostati Tederi ministriks oleku ajal mitmeid keskkonnakaitselisi seadusi ning normatiivakte, laiendati kaitstavaid maa-alasid, loodi Lahemaa rahvuspark.

Tederi kolleegid teavad teda kui edumeelset ja tugevat tippjuhti, kes hindas töökust, kutse-eetikat, nõudlikkust, korda ning distsipliini. Teder hoolis väga maaelust ja maainimestest. Maaelu edendamiseks lõi ta töökohti, toetas elamute ja koolimajade ehitust jne. Metsandusliku hariduse arendamiseks aitas ta rajada nii EPA kui ka kesk- ja kutseõppeasutuste õppebaase.

Praegu elab Heino Teder Valgamaal Kaara talus, mille ta taastas ja mida on pidanud mitu põlve tema esivanemaid.
 
 Allikas: 
Keskkonnaministeeriumi 19.06.2006 pressiteade.

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.