Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Eesti peab elustiku mitmekesisuse tagamist väga oluliseks (2006-07-13 11:45:17)


Neljapäeval, 13. juulil arutas valitsus Eesti seisukohti Euroopa Komisjoni teatise "Bioloogilise mitmekesisuse hävimise peatamine 2010. aastaks ja pärast seda. Säästvad ökosüsteemi teenused inimeste hüvanguks" kohta ja nentis, et  Eesti peab bioloogilise mitmekesisuse vähenemise peatamist väga oluliseks ning toetab teatises toodud eesmärke ja meetmeid nende saavutamiseks.

Teatise eesmärgiks on kaasa aidata liikide väljasuremise ning bioloogilise mitmekesisuse vähenemise peatamisele. Sellega tagame ökosüsteemist saadavate teenuste jätkusuutliku ja püsiva kasutamise ning looduse sisemiste väärtuste säilimise. Bioloogilise mitmekesisuse säilitamine on säästva arengu lahutamatu osa ning konkurentsivõime, kasvu, tööhõive ja elatustaseme alus.

Bioloogilist mitmekesisust ohustavad eelkõige läbimõtlemata maa- ja ressursikasutus, globaalne kliimamuutuse mõju ning võõrliigid, kuid viimane ei ole veel Euroopa Liidu tasandil reguleeritud.

Teatis koosneb taustakirjeldusest, Euroopa Liidu tegevuskavast aastani 2010 ja pärast seda ning Euroopa Liidu bioloogilise mitmekesisuse indikaatoritest. Komisjoni teatises on välja pakutud neli peamist poliitikavaldkonda, kümme peamist eesmärki ja neli toetavat meedet.

EL tegevuskava määrab ka liikmesriikidele mitmeid ülesandeid, millest enamik on juba suuremal või vähemal määral kaetud olemasoleva looduskaitse-, põllumajanduse-, säästva arengu jm seadusandlusega. Rõhutatud on vajadust suurendada looduskaitseliste tegevuste ning ökosüsteemi teenuste säästva kasutamisega seonduvat rahastamist. Tegevuskava märgib ka vajadust välja töötada invasiivsete võõrliikide arengukava ning viia see ellu aastaks 2010. Peamine kohustus on liikmesriikidel välja töötada bioloogilise mitmekesisuse strateegia ja tegevuskavad.

Samuti annab tegevuskava suuniseid eesmärkide saavutamiseks ja meetmete rakendamiseks ning tegevuskavas on määratud nii ühenduse kui ka liikmesriikide vastutus.

Euroopa Liidu riigipead leppisid 2001. aastal Göteborgis kokku peatada liikide väljasuremine aastaks 2010 ning selle initsiatiiviga ühinesid veel 130 riiki. Arvamusküsitluste järgi on sel eesmärgil EL kodanike tugev toetus. Suurima tähtsusega liikide väljasuremise vältimisel Euroopa Liidus on Natura 2000 võrgustiku loomine.

Allikas: Keskkonnaministeeriumi 13.07.2006 pressiteade.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.