Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Hoovihmavõimalus suureneb märgatavalt (2006-07-12 23:41:39)


Sõltumatu ilmaennustaja
Marko Kaasiku 12. juulil koostatud ennustus järgnevaks 7 päevaks on järgmine:

”Möödunud nädalavahetusel jäi küll absoluutne soojarekord püstitamata (pühapäeval oli Võrus 35,1 kraadi ehk pool kraadi vähem kui 1992. aasta 11. augustil), kuid kolmel päeval järjest kogu maa kagupoolel üle 30 kraadi tõusnud temperatuurid on siiski erakordne nähtus.

Lähem nädal kostitab meid muutlikuma, kuid siiski soojapoolse ilmaga. Neljapäeval on Eesti ikka veel Skandinaavia kohalt peale suruva madalrõhkkonna ja Venemaal paikneva kuuma kõrgrõhuala piiril. Seetõttu on temperatuurikontrastid suured: öösel 9 kraadist Rapla- ja Järvamaal kuni 18 kraadini Kagu-Eestis, päeval rannikul umbes 20 kraadi, kagu pool kuni 31 kraadini. Puhuvad läänekaarte tuuled 1–4 m/s.
Läti ja Valgevene kohal kujuneb väike ja lühiealine madalrõhukese, mis liigub kirdesse. Neljapäeva öösel ja hommikupoole on ilm vähese või vahelduva pilvisusega, peale lõunat on Kagu-Eestis oodata hoovihma ja äikest. Sajud jätkuvad ööl vastu reedet, kanduvad tugevnedes Peipsi taha ja võivad riivata Tartu-, Jõgeva- ja Ida-Virumaad. Öösel puhub lääne- ja loodetuul kiirusega 1–3 m/s, sooja 11 kraadist selge taevaga Põhja-Eestist kuni 19 kraadini kagus. Reede päeval liigub suurem sajuala läänest üle Eesti. Peaaegu kõikjal on oodata hoovihma ja äikest. Puhub loodetuul 3–8 (puhangud kuni 14) m/s, sooja 18–26 kraadi. Madalrõhulohule järgneb kiiresti uus kõrgrõhkkond läänest, kuid selle idaservas puhuvad üsna tugevad (2–7 m/s) põhjakaarte tuuled toovad meile tunduvalt jahedamat õhku. Laupäeval ja pühapäeval on oodata vähese või vahelduva pilvisusega ilma, sooja öösel 13–18 ja päeval 18–24 kraadi. Pühapäeval jõuab idast Ukraina ja Valgevene kohale madalrõhkkond, mis võib ka Eestisse hoovihma ja äikest tuua, tõenäolisemalt lõunapoolsetesse maakondadesse. Esmaspäeval-teisipäeval kõrgrõhkkonna ülevõim taastub, ilm on vähese või vahelduva pilvisusega, kirde- ja idatuule kiirus on 2–5 m/s ning sooja on oodata öösel 12–19 ja päeval 21–28 kraadi. Kolmapäevaks on oodata madalrõhulohku läänest. Taas on hoovihma- ja äikesevõimalus, puhub lõunakaarte tuul 1–4 m/s ning sooja on öösel 14–20 ja päeval 21–26 kraadi.

Nädala keskmiseks temperatuuriks ootame 17 kraadist saartel 19 kraadini Kagu-Eestis, mis on paljuaastasest keskmisest umbes kahe kraadi võrra soojem. Hoovihmad annavad keskmiselt umbes 10 millimeetrit sademeid (lähedane normile), kuid üksikud kohad võivad saada ka tunduvalt rohkem, seda eelkõige Kagu-Eestis.” 

Mitme kuu ennustused on koostatud California uurimiskeskuse globaalse ilmamudeli põhjal, nädalaprognoos aga erinevate Euroopa ilmaallikate alusel.

NB! Nädalaennustust tasub vaadata tihemini, sest ebapüsiva rõhkkondade asetuse korral ilmuvad sinna aeg-ajalt parandused.

Ilmaennustused on alati käepärast Aiandus.ee rubriigis
ILM.

Aiatark OÜ


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.