Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Mida teha, kui märkad keskkonna rikkumist? (2006-07-10 00:19:51)


Keskkonna rikkumiseks võib olla näiteks elujõuliste puude raie, pinnase reostus naftasaadustega, ehitamine ehituskeeluvööndisse või ehitamine ilma ehitusloata, kaitsealal keelatud tegevus, piirkonda sobimatu tegevus jms.

1. Esimeses järjekorras proovi koguda arvatava rikkumise kohta võimalikult palju algandmeid (võimalusel pane need enda jaoks kirja):
*
millised on rikkumise asukoha andmed (maakond, vald, asula, kaugus lähimast asustatud punktist, kaugus lähematest äratuntavatest objektidest) - soovitavalt märgituna skeemile või kaardile,
*
rikkumise avastamise kuupäev ja kellaaeg,
*
milles seisneb arvatav rikkumine ja rikkumise ulatus (näiteks rikutud ala ligikaudne pindala, mahavõetud puude arv vms),
*
mis on võimalik rikkumise põhjus ja kes on põhjustaja,
*
kui rikkumise märkajaid on rohkem, siis nende isikute nimed ja kontaktandmed, kellega koos rikkumist märgati,
*
võimaluse korral tee rikkumise paigast fotod,
*
vajadusel tule pärast juhtunuga esmast tutvumist tagasi koos pliiatsi-paberi, fotoaparaadi ja paari inimesega (tunnistajad), inimesi võiks olla vähemalt kaks ja fikseerige juhtunu üheskoos paberile, märkides üles kohalviibinute nimed, aadressid ja allkirjad.

2. Teata märgatud rikkumisest kohe telefoni, e-posti või tavalise kirja teel Keskkonnainspektsiooni. Keskkonnainspektsiooni ametnikud on kohustatud kontrollima võimalikke rikkumisi.

KESKKONNAINSPEKTSIOONI ööpäevaringne tasuta VALVETELEFON on 1313.
Keskkonnainspektsiooni valvetelefon ei ole:
- naljanumber
- õigusabi
- usaldustelefon

Soovitatavalt võib juhtunust lisaks teada anda ka kohalikule keskkonnateenistusele, linna- või vallavalitsuse keskkonnaosakonda või keskkonnaspetsialistile, lubamatu ehituse korral ka ehitusjärelvalve spetsialistile.

3. Suhtlemine keskkonnainspektsiooniga. Palu keskkonnainspektsioonist kohale tulla keskkonnainspektoril protokolli vormistamiseks, märgi üles, millal lubas inspektor tulla ja kontrolli hiljem, kas ta on kohal käinud ning protokolli kirjutanud. Päri kindlasti ka järgmiste sammude kohta, mida millalgi ette võetakse.

4. Keskkonnaorganisatsioonid. Lisaks keskkonnainspektsioonile võib võtta ühendust kohalike keskkonnaorganisatsioonidega ja teatada neile juhtunust. Keskkonnaorganisatsioonidesse on koondunud enamasti head asjatundjad, kes saavad jagada nõu edasitoimimiseks, võimalusel aidata otsida rikkumise kohta ekspertarvamusi või abistada rikkumise lahendamise järele valvamisel. Palu mõnel keskkonnaorganisatsiooni esindajal võimalusel tulla kohapeale juhtunuga tutvuma.

5. Teavita tähelepanuväärse või olulise rikkumise korral meediat: kohalikke või üleriigilisie ajalehti (Eesti Päevaleht vms), raadio- ja televisioonikanaleid (nt Eesti Televisiooni Tasakaalu saate toimetust) või muid meediakanaleid (nt Rohelise Värava internetiportaali toimetust)

6. Kirjaliku teate vormistamine ametkondadele. Lisaks telefonitsi teatamisele tuleb rikkumisest keskkonnainspektsiooni kindlasti kirjalikult teatada. Kirjaliku teate isiklikult kohale viimisel tee kirjast enne üleandmist koopia ja palu kirja vastuvõtval ametnikul kirja koopiale kirjutada selle kirja registreerimise kuupäev ja number (siis on võimalik hiljem tõestada teate üleandmist kindlal ajahetkel). Juhul, kui kasutad tavalist posti, siis saada teade mitte tavalise, vaid tähitud kirjaga (siis väljastab postiasutus tõendi kirja saatmise kohta).
Teate sisus peaksid kajastuma vähemalt punktis 1 nimetatud algandmed rikkumise kohta.
Mida üksikasjalikumalt suudad juhtunut kirjeldada, seda parem.
Võimaluse korral lisa teatele plaanid, kohapeal tehtud fotod, kohale kutsutud ekspertide kirjalikud hinnangud rikkumise kohta (kui on), samuti isikute nimed, kontaktandmed ja allkirjad, kellega koos rikkumist märgati ja muud lisad, mida vajalikuks peate.

7. Pärast esmaste teadete edasiandmist jätka iseseisvalt juhtunu uurimist:
*
kas mõni ametkond on välja andnud lubasid keskkonda ohustava tegevuse suhtes, kas load on seaduslikud, kas keskkonda ohustav tegevus on toimunud loa piirides,
*
kas rikkuv tegevus on seotud mõne planeeringuga, kas planeering on kehtestatud ja koostatud seaduslikult,
*
ole kursis edasise asja kulgemisega probleemiga tegelevate ametkondade ja organisatsioonidega suheldes,
*
ehituse või planeeringu puhul püüa võimalusel leida alternatiivne rahuldav variant ja põhjenda seda ametkondades, püüa leida toetus oma variandile,
*
kontrolli asjaajamist järelevalveorganites ja kohalikus omavalitsuses kuni rahuldava tulemuse saavutamiseni või ametkondliku lõpliku otsuse tegemiseni.

8. Juhul, kui rikkumise vastu võitlemisel pole ametkondadest abi või on tegemist tegevusega, mida õigusaktid ei keela, siis teata juhtunust teistele kohalikele elanikele ja uuri nende arvamust. Kui elanikud leiavad, et rikkumine (puude raie, ehituse rajamine, planeeringu jätkamine) tuleks peatada või lõpetada, on Sul võimalik kasutada järgmisi meetodeid:
Pane kokku avalik kiri kohaliku omavalitsusele (linna/vallavalitsus, volikogu) või riiklikele organitele (keskkonnaminister, Vabariigi Valitsus, president, maavanem jt) ja kogu sellele toetuseks kohalike elanike allkirju.

Juhul, kui häiriv ja Sinu arvates sobimatu tegevus on lubatud kohaliku omavalitsuse õigusaktiga, on sul võimalus organiseerida allkirjade kogumine ja alustada kodanikualgatuse korras õigusakti muutmise menetlus. Vastavalt kohaliku omavalitsuse korralduse seadusele § 32 ja 33 koosta kohaliku omavalitsuse õigusakti eelnõu, millele organiseeri allkirjade kogumine - seaduse kohaselt on eelnõu toetamiseks vajalik eelnõule lisada allkirjad vähemalt 1%-lt kohaliku omavalitsuse territooriumil elavatelt hääleõiguslikelt inimestelt. Kodanikualgatuse protseduur võtab aega, kuid väiksema arvu allkirjadega taotlused omavalitsusele ja järelvalveorganitele tasub esitada kindlasti juba varem.

Pöördu kohaliku keskkonnaorganisatsiooni poole palvega aidata Sind rikkumisega tegelemisel.
Juhul, kui keskkonda ohustav tegevus viitab suurematele puudujääkidele õigusaktides, planeeringutes, poliitikates, arengukavades ja nõuab pikemaajalist pühendumist ning samas olemasolevad keskkonnaorganisatsioonid nende küsimustega ei tegele, siis võib probleemi lahendamiseks asutada koos toetajatega mittetulundusühingu või seltsingu.

9. Keskkonnaõiguslikes juriidilistes küsimustes saad abi Eestimaa Looduse Fondi tasulisest õigusabist.

 

Allikas: Eestimaa Looduse Fond


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.