Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Lugemist pühapäevaks: Kohv kaitseb maksakahjustuste eest (2006-07-09 13:14:59)

 

USA-s läbi viidud enam kui 125 tuhandet inimest hõlmanud uuring leidis, et iga joodud kohvitass päevas vähendas maksatsirroosi väljakujunemise ohtu keskmiselt 22%.

California teadlased uurisid vabatahtlikult aastatel 1978-1985 tervisekontrolli läbinud haigete haiguslugusid. 330-l neist oli 2001. aastaks välja kujunenud maksatsirroos, neist 199 olid tingitud alkoholist.
Uuringu tulemusena selgus, et vähem kui ühe tassi kohvi joomine päevas vähendas makstsirroosi haigestumise riski 30%, 1-3 tassi joomine 40% ning 4 ja enama tassi joomine isegi kuni 80%.

Maksakahjustuste hindamiseks mõõdeti patsientidel kindlate ensüümide sisaldust veres. Oodatult oli kõrgeim ensüümide tase alkoholi palju tarbijatel, ent kõigil juhtudel oli kohvijoojatel ensüümide sisaldus madalam kui kohvi mittejoojatel.

Kuna tee joomine riski ei vähendanud, siis ei pruugi kofeiin teadlaste arvates olla riski vähendavaks teguriks. Kohvis leiduva aine, mis aitab vähendada maksakahjustuste ohtu, kindlakstegemine võib aidata kaasa uute ravimite väljatöötamisele ning maksahaiguste toimemehhanismide väljaselgitamisele.

Eksperdid rõhutavad aga, et isegi kui kohv on kaitsva toimega, siis ainsaks võimaluseks maksakahjustusi vältida on vähendada alkoholi tarbimist.

 

 

Allikas: Eesti Geenikeskus BBC News põhjal


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.