Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Lugemist puhkepäevaks: Kahest liigist moodustus uus liik (2006-07-08 09:14:04)

 

 
H. heurippa elutseb Ida-Andides Columbias

Laboris leidis kinnitust, et looduslik liblikaliik Heliconius heurippa on tegelikult kahe eri liigi ristumisel tekkinud hübriidliik.

Uuring näitab, et evolutsioon võib toimuda ka liikide liitumise suunas, samas kui enamlevinud tee on siiski ühe liigi lahknemine kaheks.

Viljakate hübriidliikide esinemine loomadel on väga harv nähtus ja seda seletatakse liikide geneetilise kokkusobimatusega. Hästituntud hübriidliigiks on hobuse ja eesli ristand muul, kes on vastupidav ja suudab vedada suuri koormaid, ent ei suuda paljuneda.

Panama, Columbia and Suurbritannia teadlaste koostöös taasloodi laboris liblikaliik H. heurippa, ristates omavahel kahte teist liblikaliiki - H. Cydno ja H. Melpomene.

Uurimise ühe autori, Edinbourghi Ülikooli teadlase Chris Jigginsi sõnul kirjeldab nende katse veenvalt reaalset looduslikku liigitekke protsessi. Teise autori, Panama teadlase Jesus Mavarezi väitel omandavad laboris ristatud liblikad oma looduslikele suguvendadele omase tiivamustri kõigest kolme põlvkonna vältel.

Liikidevahelise hübridiseerimise tulemusena arvatakse olevat tekkinud teisigi loomaliike, nt mõõkkala ja ameerika punane hunt.

Allikas: BBC News põhjal Eesti Geenikeskus


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.