Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Eristipendiumid põllumajandusõppureile (2004-08-10 22:30:09)
Peagi algav õppeaasta on kolmas, mil Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda, Põllumajandusministeerium ja Maaelu Edendamise Sihtasutus maksavad kutseõppeasutustes talu-, põllu- ja metsamajandus-, aiandus- ning kalanduseriala valivatele õppuritele sõltuvalt õpiedukusest ja valitud erialast kuni 1000kroonist stipendiumi.
Stipendiumide sisseviimise tingis vajadus haritud spetsialistide järele, kes maaettevõtetes töötamisega ladusalt toime tuleksid. Sarnaselt paljudele eluvaldkondadele ja majandusharudele areneb ka põllumajandus ja teised maaeluga seotud ettevõtlusvaldkonnad. Jõudsalt läheb tõusujoones infotehnoloogia.
Juba mõne aasta pärast võib nappida inimesi, kes võtaksid üle vanemate põlvkondade töö ja tuleksid samas toime keerukate masinate ning tehnoloogiatega.
Stipendium muudab otsustamise kergemaks noortel, kellele maaelu südamelähedane ja kes tahavad ennast tõesti pühendada maamajandusele.
Stipendiumi suurus sõltub nii valitud erialast kui ka õpiedukusest. Lõppenud õppeaastal maksti 13 kutseõppeasutuses esimesel poolaastal igakuiselt stipendiumi keskmiselt 680 ja teisel poolaastal 550 õpilasele. 2002/2003. õppeaastal oli keskmine stipendiumi saavate õpilaste arv esimesel poolaastal 540 ja teisel 450. Poolaastate suured erinevused on tingitud asjaolust, et esimesel semestril makstakse stipendiume kõigile põllumajanduslikel erialadel õppijatele, hiljem aga õppetöös edukalt edasijõudjatele. Aastaga onstipendiumisaajate hulk kasvanud viiendiku võrra.
1000-kroonist maksimumstipendiumi sai 2003/2004. õppeaasta esimesel poolel keskmiselt 49 õpilast ja teisel poolaastal 84 õpilast. 2002/2003. õppeaastal oli maksimaalse stipendiumi saajaid vastavalt 32 ja 60.
Arvud tõestavad, et stipendium aitab ühelt poolt maamajandusega seotud erialasid populariseerida. Teisalt on märgatavalt paranenud õpilaste osavõtt õpitööst ja üldine õpiedukus.
Kõige rohkem said stipendiume Türi TMK õpilased – keskmiselt 147 õpilast õppeaastas. Järgnesid Vana-Antsla KK 69 ja Olustvere TMK 62 õpilasega. Enim maksimumstipendiume said õppeaasta keskmisena Õisu TTK (16) ja Türi TMK (15) õpilased.
Tänavu sügisest ootavad stipendiumiga väärtustatud erialadele uusi õpilasi 11 kutseõppeasutust: Kehtna Majandus- ja Tehnoloogiakool, Kuressaare Ametikool, Luua Metsakool, Olustvere Teenindus- ja Maamajanduskool, Põltsamaa Kodu– ja Põllutöökool, Räpina Aianduskool, Suuremõisa Tehnikum, Türi Tehnika- ja Maamajanduskool, Vana-Antsla Kutsekeskkool ja Õisu Toiduainetetööstuse Kool. Sellest sügisest pole nimekirjas kahte kooli. Valitsuse otsusel sulgeb Kallaste kutsekeskkool sügisest uksed ning Taebla lõpetab vastuvõtu põllumajandusega seotud erialal.

Enamik koole võtab sisseastumisdokumente vastu augusti keskpaigani. Täpsema teabe leiavad huvilised internetist kutseõppeasutuste kodulehtedelt.

Allikas: Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda (EPKK).

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.