Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Algab põlevkivi kasutamise riikliku arengukava koostamine (2006-07-06 11:25:55)

 

Täna, 6. juulil kiitis Vabariigi Valitsus heaks põlevkivi kasutamise riikliku arengukava koostamise aastateks 2007-2015. Arengukava eesmärk on tagada, et põlevkivi kasutatakse võimalikult sihipäraselt, ühiskonnale tulusamalt ja keskkonnaohte vältides.

Põlevkivi on Eesti jaoks olulise tähtsusega, kuna kogu riigi energiavaru põhineb suures osas just sellel maavaral. Põlevkivi olemasolu annab riigile energiaga varustamisel kindlustunde ja vähese sõltuvuse maailmaturu hindadest.

"Koostama hakatavas arengukavas tuleb ette näha meetmed, kuidas tagada põlevkivivarude jätkumine võimalikult pikaks ajaks ning kuidas põlevkivi kaevandamisel-kasutamisel maksimaalselt vältida keskkonna saastamist," loetles arengukava ülesandeid Keskkonnaministeeriumi keskkonnakorralduse ja -tehnoloogia osakonna juhataja Rein Raudsep. "Selleks tuleb täpsustada põlevkivi kaevandamismahtu ja -tingimusi ning viia arengukava koostamisega samaaegselt läbi keskkonnamõju strateegiline hindamine," lisas ta. "Kavandada tuleb ka kaevandatud alade korrastamiseks vajalikud projektid."

Põlevkivi kasutamise riikliku arengukava koostamise peatäitjateks on Keskkonnaministeerium, Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium ning Rahandusministeerium. Arengukava koostamiseks on loodud töögrupp, mille juhtimiseks on nõusoleku andnud akadeemik Anto Raukas. Moodustatud on ka põlevkivi kasutamise kava komisjon, mille ülesandeks on arengukava koostamise ja keskkonnamõju strateegilise hindamise nõustamine, koordineerimine ja aruannete läbivaatamine. Komisjoni on kaasatud erinevate huvirühmade esindajaid, näiteks Eesti Keskkonnaühenduste Koja esindaja Raivo Vilu ja Maidla Vallavolikogu esimees Enno Vinni.

"Info võimalikult laiaks avalikustamiseks ja huvirühmade kaasamiseks arengukava koostamisse on moodustamisel ümarlaud, kuhu on kutsutud üle 20 esindaja erinevatest ühendustest ja omavalitsustest," ütles Raudsep. "Laiem arutelu ja arengukava kooskõlastamine teiste ministeeriumide ning huvirühmadega on planeeritud oktoobrisse ja novembrisse."

Põlevkivi kasutamise riikliku arengukava koostamise ettepaneku aluseks on Riigikogus 15. detsembril 2004. a vastu võetud otsus "Kütuse- ja energiamajanduse pikaajalise riikliku arengukava aastani 2015 kinnitamine". Arengukava koostatakse kooskõlas teiste asjassepuutuvate arengukavadega, nagu "Eesti elektrimajanduse arengukava 2005-2015" ja menetluses olev "Looduskaitse arengukava aastani 2035".

Arengukava ja selle rakendusplaani valitsusele heakskiitmiseks esitamise tähtajaks on 2007. aasta 1. mai. Kuni valitsus pole plaani heaks kiitnud, seni on peatatud põlevkivi kaevandamislubade taotluste menetlemine. 2005. a esitati Keskkonnaministeeriumile 15 põlevkivi kaevandamise loa taotlust, seejuures mõnele piirkonnale mitu.

 

Allikas: Keskkonnaministeeriumi 06.07.06 pressiteade

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.