Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Kas umbrohud Punasesse Raamatusse? (2004-08-09 23:44:03)
Aegade jooksul on meie teadvusse raiutud arusaam, et umbrohud on pahad ning nendest tuleb iga hinna eest lahti saada. Tõsi, paljud umbrohud ongi tõeliseks nuhtluseks: nad kasvavad ja paljunevad kultuurtaimedest märgatavalt kiiremini, neil pole ka silmailu.
Siiski ei saa sama öelda nende kõikide hõimlaste kohta. Umbrohtude rühma kuulub mitmeid üha enam ilueesmärgil kasvatatavaid taimi. On umbrohtusid, mis tülinaks vaid teatud keskkonnas. Näiteks harilik äiakas (Agrostemma githago) ehk rahvakeeli nisulill. Aastakümneid tagasi õndsal Vene ajal oli see taliteraviljade tülikaks kaaslaseks. Mujal ta kedagi ei seganud. Põldudel aeti teda mürkidega taga, kuni ühel hetkel oli Eestimaa temast puhas. Tolle aja ajujahil oli põhjus olemas: taime seemned sisaldavad mürgist agrostemmiini, mille sattumine jahusse on tervisele kahjulik. Kas aga mõõtis keegi, kui palju ohutumad on organismile kõik taimekaitsevahendite jäägid kokku.... Tegelikult on kõne all olev äiakas üllatavalt pilkupüüdev punakate õitega nelki meenutav taim.
Palju ei puudu, et igavikku läinud taimede hulka loetakse ka meie rahvuslill - rukkilill.
Kuna intensiivpõllumajandus on saatnud või saatmas hukatusse veel paljud põllu-umbrohud, siis on viimasel ajal hakatud üha rohkem arutlema nende kaitse või mittekaitse üle.
Kihnu Väina Merepark ning Tartu Ülikooli geobotaanikud jätkavad koostööd sealse Merepargi taimestiku uurimisel. Eesmärgiks on saada ülevaade Kihnu saare inimkaaslevatest taimedest ehk umbrohtudest.
Sellel Liivi lahe saarel säilinud umbrohtude mitmekesisus näitab sealse põllumajanduse pikaaegset keskkonnasõbralikkust. Kihnust leitigi too üliharuldaseks muutunud umbrohuliik - harilik äiakas. Osa asjatundjaid arvab, et väikesaarelt avastatud taimed ongi ühed viimased jäänukid.

Allikas: Roheline Värav, vahendanud Väino Eskla.

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.