Septembris 2015 tähistatakse esmakordselt Eesti toidu kuud. See on aeg, kui Eesti põldudel, aedades ja metsades valmib saak. Eesti toidu kuu koosneb enam kui 30-st kohalikule toidule pühendatud sündmusest.
www.eestitoit.ee
***
Esmaspäev, 28. september
- Rahvusvaheline toiduprofessionaalide foorum SAUCE 2015
SAUCE2015 on restoraniäris tegutsejatele suunatud konverents, mis kogub kokku spetsialistid Põhjamaadest, Baltikumist ja Venemaalt. Konverents toimub Tallinnas Nordea kontserdimajas. Lisainfo: http://sauce2015.com/kodu, info@sauce2015.com
Laupäev, 3. oktoober
- Kell 19.35: "Rohke kalatuur" ETV-s
Rohke Debelakk teeb saates "Rohke kalatuur" ringi peale Eesti kalakasvatustele. Vaata ka http://etv.err.ee/l/elusaated/rohke_kalatuur
Pühapäev, 4. oktoober
- Peipsivene sibula ja kala päev Eesti Vabaõhumuuseumis
Peipsivene sibula ja kala päeval tutvustatakse peipsivenelaste kahte põhilist elatusala - sibulakasvatust ja kalapüüki. Räägitakse kuulsatest peipsi sibulatest, õpetatakse, kuidas kududa võrku ja puhastada kala. Köögis jagatakse kogemusi, kuidas näiteks valmistada parimat sibulapirukat ja vanausuliste vees praetud kala ning muid roogasid. Toimub sibula- ja kalalaat. Lisainfo: http://evm.ee/est/sundmused/uritused.e/peipsivene-sibula-ja-kala-paev/615
Jätkuvad üritused
- Kuni 30. septembrini "Südamega tehtud Eesti maitsed" maaturismiettevõtetes ja söögikohtades
Ligi 70 maaturismiettevõtet ja söögikohta üle Eesti panid kokku kohalikust toorainest ja kohalikel traditsioonidel põhinevad eripakkumised, mida serveeritakse vaid toidukuu vältel. Programm toimub koostöös MTÜ-ga Eesti Maaturism. Vaata www.toidutee.ee
- Kuni 30. septembrini "Veiselihameister 2015"
15 tipprestorani võtab Eesti toidu kuul menüüsse kaks rooga erinevatest Eesti veiseliha lõigetest. Kõik road hinnatakse žürii poolt ja selle tulemusena kuulutatakse välja Veiselihameister 2015. Veiselihameister on jätkuks eelmisel aastal toimunud veiselihakuule. Programmi korraldab MTÜ Eesti Maitsed. Vaata ka http://www.eestimaitsed.com/est/eesti/count-1/aid-404/Kes-on-Veiselihamiester-#article-0
- Kuni 4. oktoobrini - "Armastusega tehtud Eesti toit" tipprestoranides
Üle 30 tipprestorani peakoka said inspiratsiooni kohalikust toorainest ja lõid sellest Eesti toidu kuu auks eriroad. Programm toimub koostöös Eesti Restoranide Liiduga. Lisainfo: http://eestitoit.ee/et/kategooriad/ma-armastan-eesti-toitu
- Kuni 30. septembrini - Viimsi vabaõhumuuseumis leivaprogramm "Põllult põske"
Pringi rannaküla peremees ja perenaine kutsuvad külla sügisesi talutoimetusi uurima ja proovima. Peremehe käe all saab selgeks viljatera teekond viljapeast veskisse ja veskist lapse põske. Programmi raames tutvustame, kuidas rukist kasvatatakse, räägime vilja külvamisest ja töötlemisest. Tutvust teeme ka erinevate viljasortidega. Vabaõhumuuseumi rehe all saavad lapsed näha ja proovida, kuidas viljaterasid aganatest eraldatakse ja kätt saab proovida ka viljaterade jahvatamisel. Selgeks saavad ka vajalikud tööriistad nagu näiteks koot ja sirp, milleta peremees hakkama ei saaks.
Talus õpetab rannaküla perenaine leivaahju soojuse paistel leivataigna tegemist. Koos mekitakse ahjust tulnud leiba, kohapeal valmistatud koduvõid ning värskelt pressitud õunamahla. Räägime, miks rukkileib on kasulik ja miks rukkitooteid on tark süüa. Iga grupp saab kaasa rannarahva heade soovidega juuretise, millest oma rühma maitsev leib valmis küpsetada.
Lisainfo: Rannarahva muuseumi hariduskeskuse juht Sireli Uusmaa, tel. 53 428 436, sireli@rannarahvamuuseum.ee
www.rannarahvamuuseum.ee
- Kuni 16. oktoobrini - C.R.Jakobsoni Talumuuseumis programm "Sügis talus"
Programm tutvustab sügisesi töid ja tegemisi talus, näha saab vanaaegseid talutööriistu ja - esemeid. Samuti räägitakse teraviljadest ja nende ajaloost, töötlemisest ja kasutamisest. Osalejad saavad käsikivil jahu jahvatada ja käsimasinaga koorevõid teha. Küpsetatakse ja maitstakse vaaremade aegset rukkileiba, karaskit ja maapiima. Programm sobib lasteaialastele ning põhikooliõpilastele.
Lisainfo tel 445 8171, 5860 0025 või e-postil info@kurgja.ee
- Näitus "PUDER JA KAPSAD. Näitus toidu- ja söömismaailma kirjust pildist
Näituse eesmärgiks on mitmekülgsete toidu ja toitumisega seonduvate teadmiste levitamine ja erinevate toitumiskultuuride tutvustamine kaasaegses atraktiivses vormis. Näitus esitab toidu loo, seda nii tänapäeva inimese silmade läbi kui sajandite tagant. Näha saab perenaise töövahendeid kohviubade röstimisel ja vahvlite tegemisel 19. sajandist kui ka selle aasta Eesti parima toiduaine nimetuse saanud toodet. Näitusel on rikkalik valik maitseaineid, mille tuvastamiseks on vaja tundlikku haistmismeelt ning nutikust arvamaks, milliste teraviljadega on tegemist. Välja on pandud polaarmatkaja Timo Palo ja Eesti sõduri toiduratsioon. Näitus jääb avatuks kuni 20.12.2017.
Allikas: Maaeluministeeriumi 28.09.2015 pressiteade