Eesti toidu kuu programmi sündmused keskenduvad sel nädalavahetusel talveks valmistumisele. Laupäeval toimuvad hoidiste messid Olustveres ja Mäetagusel, Ubinapäev Viimsis, Eesti toidu pidu Tartus ning Silmufestival Narva-Jõesuus.
"Sel nädalavahetusel aset leidvad toidusündmused annavad kinnitust, et eestlaste huvi hoidiste valmistamise ning mahlateo vastu on endiselt väga suur. Sageli on ühine moosi- või mahlategu lausa ühine peretraditsioon," ütles Eesti toidu kuu projektijuht Kadi Raudsepp. "Koduste hoidiste ja mahlade tegemise poolest erineb meie köök paljuski läänepoolsetest riikidest, kus see kultuur on hakanud kahjuks juba kaduma."
Raudsepp lisas, et nii Olustvere kui ka Mäetagusel moosilaadad toovadki välja Eesti koduköökide parimad palad ja on heaks katseks, kas kodus tehtud hoidisel võiks olla tarbijate seas ka laiemalt läbilööki.
Laupäeval, 26. septembril toimuvad Eesti toidu kuu sündmused:
- Olustvere hoidiste mess ja kohaliku toidu laat
Laadal pakuvad oma kaupa kohalikud väiketootjad. Vt ka www.facebook.com/events/752617634849420
- Mäetaguse moos Mäetaguse rahvamajas
Hoidiste konkursil on kolm kategooriat - hinnatakse soolaseid ja magusaid hoidiseid ning moose. Antakse välja ka eripreemiad: kõige traditsioonilisema, kodusema, kõige uuenduslikuma, kõige üllatavama hoidise valmistajale. Vt ka www.facebook.com/MaetaguseRahvamaja
- Viimsi ubinapäev
Toimuvad suured mahlapressimise talgud. Kõigi soovijate õunad pressitakse kohapeal mahlaks ning soovijatel on võimalik lasta oma õuntest pressitud mahl kohapeal kuumutada ja pakendada. Vt ka www.rannarahvamuuseum.ee
- Eesti toidu pidu Tartu Lõunakeskuses
Eesti toidu peol pakuvad Taluturu kaudu turustavad talud ja ettevõtted oma parimaid tooteid. Kahe nädala jooksul enne Eesti Toidu Pidu pakuvad Lõunakeskuse toidukohad erimenüüd Eesti toidust. Tutvustatakse ka kaubamärki Ehtne Talutoit. Vt ka www.lounakeskus.com/uudised/sundmused/26-dot-september-kell-12-17-eesti-toidu-pidu
- Narva-Jõesuu Silmufestival
Traditsioonilise silmufestivali ajal on kalurite ja asjaarmastajate jaoks linnakail avatud kalalaat, kust saab osta nii värsket kui erineval viisil valmistatud kalatooteid. Soovijatele pakutakse võimalust minna koos kaluritega jõele ja näha oma silmaga, kuidas käib silmupüük.
Vt ka http://narva-joesuu.kovtp.ee
Toidutootjad kuulutasid septembri Eesti toidu kuuks, et kasvatada kodumaist päritolu toidu populaarsust tarbijate seas. Eesti toidu kuu raames toimub septembris üle Eesti enam kui 30 festivali, laada, näituse, messi ja konverentsi (www.eestitoit.ee) ja kuu juhtmõtteks on "Ma armastan Eesti toitu".
Septembris tutvustatakse Eesti toitu ka Helsingis, Pariisis ja Berliinis ning Tallinnas toimub Põhjamaade toiduprofessionaalide kõrgetasemeline ärifoorum SAUCE 2015. Samuti võtavad kodumaise tooraine oma menüüdes tähelepanu alla mitukümmend Eesti tipprestorani ning söögikohta üle Eesti.
Kahe esimese nädalaga on Eesti toidu kuu programmi kuuluvaid sündmusi külastanud üle 20 000 inimese.
Toidukuu on osa müügiedenduskavast "Eesti toit 2015-2020 ". Varem on Põllumajandusministeerium koos koostööpartneritega korraldanud selle raames Eesti toidu väljaku 2014. aasta laulupeol "Aja puudutus. Puudutuse aeg" ning tänavu suvel toimunud esimese üle-eestilise avatud talude päeva.
Eesti toidu kuu programmi leiab www.eestitoit.ee
Allikas: Maaeluministeeriumi 25.09.2015 pressiteade