Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Ulukikahjustused teevad metsaomanikud murelikuks (2006-06-28 21:19:42)

 

Eesti Erametsaliidu üldkoosoleku pöördumine avalikkuse poole 19. juunil Veskisillal Järvamaal:

„Eesti Erametsaliidu liikmesorganisatsioonid annavad avalikkusele teada, et viimastel aastatel on kontrollimatult kasvanud ulukite arvukus. Oma metsa eest hoolt kandvad metsaomanikud rajavad üha rohkem metsakultuure, kuid see tegevus on muutumas mõttetuks.

Oma raha ja mitmesuguste maaelu arendamiseks mõeldud toetuste abil kujundavad metsaomanikud metsa hooldades tulevikupuistuid, ent paraku põdrad ja metskitsed lausa hävitavad tehtud tööd.

On loomulik ja ka omanike poolt aktsepteeritav, kui ulukid söövad ära mõistliku osa rajatud metsakultuuridest, ent tänavu kevadel on olnud väga palju juhtumeid, kus metsakultuurid ja hooldatud noorendikud on pea täielikult ulukikahjustuste tõttu hävinud.

Raiutud metsa-alade uuendamine on metsaomanike kohustus. Kulutused ühe hektari metsastamiseks on üle 12 000 krooni. Ei ole väga otstarbekas selliseid summasid kulutada ulukite toitmiseks.

Metsaomanikud võiksid teoreetiliselt nõuda tekitatud ulukikahjude hüvitamist, ent ei ulukite arvukuse ega kahjustuste mõõtmiseks ei ole Eesti riigis ühtset korda. Metskitsede arvukus on väljunud jahimeeste kontrolli alt, ent maaomanikel on võimalus seda vaid pealt vaadata, kuna nendel ei ole õigust oma maal jahti korraldada.

Peame vajalikuks, et Eestis rakendataks usaldusväärset ulukikahjustuste hindamist ja nõuame, et jahipiirkondade kasutajad hoiaks ulukite arvukuse ettenähtud piirides. Loodame oma nõudmisi esitades avalikkuse mõistvale suhtumisele.“

 

Allikas: Eesti Erametsaliidu 28.06.2006 teade.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.