Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Valitsus kiitis heaks Eesti looduskaitse arengukava (2006-06-22 18:40:42)


Neljapäeval, 22. juunil kinnitas Vabariigi Valitsus Eesti looduskaitse arengukava aastani 2035, mis määratleb looduskaitse arengu- ja tegevussuunad.

Eesti looduskaitse arengukava eesmärgiks on looduskaitse korraldamine järgneva 30 aasta jooksul nii, et oleks tagatud loodusväärtuste võimalikult hea säilimine, hävinud (hävimisohus) väärtuste taastamine ning loodusvarade jätkusuutlik kasutamine.

Arengukavas on määratletud kaheksa valdkonda, mille arendamine on järgmise 30 aasta jooksul oluline. Need on
* loodusmaastikud,
* kultuurmaastikud,
* rikutud maastikud,
* liigikaitse,
* loodusteadlikkus,
* teadus- ja seirepõhine informatsioon,
* looduskaitse seosed teiste tegevusaladega,
* administratiivsed meetmed looduskaitse korraldamisel.

Nende kaheksa valdkonna puhul on arengukavas analüüsitud hetkeolukorda ning esile toodud peamised probleemid, millest lähtuvalt on seatud 42 pikaajalist eesmärki ja kavandatud nende saavutamiseks vajalikud tegevussuunad.

"Võrreldes teiste samas kliimavöötmes asuvate riikidega on Eesti taimestiku ja loomastiku mitmekesisus üks Euroopa suuremaid. Arengukava väärtustab seda, mis meil on ja määratleb tegevused, kuidas olemasolevaid väärtusi alles hoida ja juurdegi luua," ütles Keskkonnaministeeriumi looduskaitse osakonna juhataja kt Ülle Harak. "Loodus on oluline osa meie elukeskkonnast, mida rikkamana suudame seda hoida, seda rikkamad me kõik oleme."

Looduskaitse arengukava koostamiseks tegi otsuse Riigikogu, arengukava koostamine algas Keskkonnaministeeriumi eestvõttel kaks aastat tagasi. Sellest võtsid osa ministeeriumid, (maa)ettevõtjad ning kolmanda sektori esindajad. Avalikkuse teavitamiseks korraldati kaks foorumit. "See on arengukava, mis on valminud väga tihedas koostöös kõigi huvirühmadega. Tänu sellele on meil teada, kuhu soovime liikuda meie väärtuslike koosluste ja haruldaste liikide kaitsel, kuidas arendada meie loodusteadlikkust ja kuidas põimida looduse huvid ka teistesse eluvaldkondadesse," ütles Ülle Harak.

Hinnanguliselt kulub looduskaitse koguvajaduste rahastamiseks aastatel 2007-2013 üle miljardi krooni, sellest läheb investeeringuteks 291 miljonit (peamiselt Natura 2000 alade haldamiseks), loodushariduskeskuste võrgustike arendamiseks 107 miljonit, pärandkoosluse väärtustamiseks ja säilitamiseks 252 miljonit krooni jne.

Eesti looduskaitse arengukava tugineb strateegiale "Säästev Eesti 21" ning Eesti keskkonnastrateegiale aastani 2010. Arvesse on võetud looduskaitsega seonduvate valdkondade arengukavasid ja/või strateegiaid.

Looduskaitse arengukava hakatakse ellu viima peale Riigikogus kinnitamist. Iga kuue aasta järel toimub arengukava vahehindamine, kus analüüsitakse tehtud tööd ja vajadusel täiendatakse tegevussuundi.

Arengukava viimane versioon on Keskkonnaministeeriumi kodulehel. Vaata…

Lisainfo: Ülle Harak, Keskkonnaministeeriumi looduskaitse osakonna juhataja kt, tel 626 2871.

 

Allikas: Keskkonnaministeeriumi 22.06.2006 pressiteade.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.