Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Kiirguskeskus uuris lasteasutuste radoonisisaldust (2006-06-16 12:17:08)


Keskkonnaministeeriumi haldusalas töötav Kiirguskeskus uuris radoonitaset 208 lasteasutuses ja tuvastas, et peaaegu pooltes ületab radoonisisaldus Eesti standardis sätestatud piirväärtust.

Kiirguskeskus valis uuringuks sellised piirkonnad, kus elumajades on tuvastatud kõrgeid radoonisisaldusi. Peamiselt on radooniohtlik Põhja-Eesti, kohati ka Tartumaa. Kokku uuriti 30 valla ja linna 208 lasteasutuse hoonet. Neist ei vastanud nõuetele 102: keskmine radoonisisaldus oli lubatud piirväärtusest kõrgem 66 hoones ning 36 hoones oli probleeme ühes või mitmes mõõdetud ruumis. Radoonisisaldus vastas nõuetele 106 hoones.

"Probleeme kõrgenenud radoonisisaldusega esines koguni 49% hoonetes," ütles uuringu läbiviija, Kiirguskeskuse radoonispetsialist Evelyn Pesur. "Kõrgeim tulemus, mis ruumi siseõhus mõõdeti, oli 3850 Bq/m3 (bekerelli kuupmeetris) - see on ligi 20 korda kõrgem, kui on lubatud piirväärtus."

Eesti standardi EVS 839:2003 järgi on siseruumides lubatud radoonitase 200 Bq/m³, mis on ka rahvusvaheliselt aktsepteeritud piirväärtus.

Suurimad ületamised tuvastati Ida-Virumaal (Vaivara vald), kuid ka Harjumaal ning Lääne-Virumaal oli kõrgeid sisaldusi. Tartumaal olid tulemused üldjuhul madalamad.

Lisaks mõõtmistele andsid uuringu läbiviijad soovitusi radoonisisalduse vähendamiseks. Need on peamiselt ehituslikud ning tehnilised võtted, millega suletakse radooni sisseimbumise kohad või juhitakse radoon hoone alt nii minema, et ta siseruumidesse ei jõuakski.

Uuring peaks olema abiks kohalikele omavalitsustele, et vähendada laste ning lasteasutuste töötajate terviseriski.

Uuringut rahastasid Kiirguskeskus (30%) ja Keskkonnainvesteeringute Keskus (70%).

Lisainfo: Evelyn Pesur, Kiirguskeskuse radoonispetsialist, tel 519 92921; Agnes Jürgens, Keskkonnaministeeriumi pressiesindaja, tel 626 2811.

Taustainfo:
Radoon on radioaktiivne gaas, mis tekib maapinnas looduslike radionukliidide lagunemisel. Inertgaasina võib ta levida pinnases kümnete meetrite kaugusele ja teatud tingimustel imbuda läbi vundamendi- ja põrandakonstruktsioonide hoonete siseruumidesse. Radooni ja tema lühiealiste tütarnukliidide sissehingamisel suureneb inimestel kopsuvähki haigestumise risk. Eestis tekitab radoon hinnanguliselt 90 uut kopsuvähi juhtumit aastas.

Vaata ka: www.kiirguskeskus.ee.

 

Allikas: Keskkonnaministeeriumi 16.06.2006 pressiteade.

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.