Täna, 15. juuni pärastlõunal toimub Harjumaal, Anija vallas, kunstnik Ave Nahkuri Raudoja Kõrtsi talus Eesti Põllumajandus – Kaubanduskoja (EPKK) projekti Oma Pott avaüritus. Ürituse avab põllumajandusminister Ester Tuiksoo.
Hautamine on tervislik ja lihtne eestipärane toidu valmistamise viis, mis pakub väga laialdasi võimalusi erinevate maitseelamuste loomiseks.
Eesti pere söögilaual on läbi aastasadade leidunud hautatud roogasid: mulgikapsad, lihakastmed, ühepajatoidud jne. Igas paikkonnas aga valmistatakse neid toite vastavalt kohalikele traditsioonidele erinevalt ja eriliselt, ollakse uhked oma retseptide
ja valmistamisviiside üle.
Projekti Oma Pott eesmärk ongi tutvustada hautamist kui tervislikku, lihtsat ja head toidu valmistamise viisi ning erinevaid võimalusi potitoitude valmistamiseks; tõsta ausse kohalikku toidupärandit ja toidukultuuri piirkondlikke eripärasid; hinnata ja tunnustada retseptivõistluses osalenud retsepte.
Maikuus kuulutas EPKK projekti Oma Pott raames välja hautamisretseptide võistluse. Võistlusele laekunud töödest valis kohalikku pärandit ja hautatud toite tundvatest etnograafidest ja toidutehnoloogidest koosnev ekspertkomisjon välja 13 huvitavamat retsepti, millest koostatakse 2007. aasta Oma Poti kalender.
Retseptide esitajaid tunnustab EPKK oma tänukirjaga ja Mõisakeraamika Atla Mõisas toodetud Oma Pott 2006 hautamispottidega. EPKK andis välja ka värvikireva, erinevate toiduainete kasutamisvõimalustega hautamisretsepte tutvustava trükise Hautamisretseptid.
Et maitsev potitoit valmib vaid väga hea hautamispoti kaasabil, siis tutvustavad keraamiliste pottide tegemist Eesti Keraamikute Liidu esimees Kersti Laanmaa ja keraamikud Eddi Leet, Sirje Kuuskmann ning Herko Servet. Saateks kõlavad rõõmsad viisid ansambli In Mood.muusikute Andrus Kurvitsa ja Toomas Kralli esituses.
Retseptivõistluses osalenutel on suve jooksul võimalus tutvustada tunnustatud potitoite ka Pärnu Hansapäevadel ja Setomaa Kuningriigi Päevadel.
Oma Pott on üks EV Põllumajandusministeeriumi algatatud riikliku arengukava Eesti Toit raames läbiviidavaid kodumaiseid toite tutvustavaid projekte.
Allikas: Eesti Põllumajandus–Kaubanduskoja 15.06.06 pressiteade