Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Tutvustati laste toitumisharjumuste uuringut (2006-06-13 23:16:55)


13. juunil Põllumajandusministeeriumis tutvustatud Eesti Konjunktuuriinstituudi (EKI) uuringust “Lastevanemate hinnangud oma pere laste toitumisharjumustele” selgus, et lastele toidu ostmisel jälgitakse eelkõige toiduvaliku mitmekesisust, lisaainete ning vitamiinide ja mineraalainete sisaldust.

Uuringust selgus, et oma laste toitumist hindas umbes 2/3 lapsevanemaid tervislikuks. Seal juures oli aga vaid 36-46% neid, kes jälgisid toitumises olulisi aspekte nagu rasva, suhkru ja soola sisaldust hindamaks, kas toit on lapsele tervislik.

Pressikonverentsil osalenud põllumajandusminister Ester Tuiksoo tänas Eesti Konjunktuuriinstituuti huvitava ja vajaliku uuringu eest. “Tänu sellele uuringule saavad meie tootjad vajalikku informatsiooni, mida lastele edaspidi toiduturul pakkuda ning ka tootearenduse suunad peaksid näitama tervisetrendi. Samuti on antud uuring ülimalt oluline meie arstidele ja tervisetöötajatele, et anda kätte lihtsad ja selged suunad, millised toiduained on lastele füsioloogiliselt vajalikud ja tervislikud,” ütles minister.

Antud uuring näitas ka, et lapsevanemate hinnangud laste toitumisele on täiskasvanute omadest oluliselt positiivsemad, st ollakse enam rahul laste toidu koguse, mitmekesisuse, tervislikkuse ja regulaarsusega.

EKI sotsioloog Lia Lepane tõi uuringust välja, et lapsevanemaid häiris oma pere laste toitumise juures kõige enam vähene köögiviljade ja liigne karastusjookide ning krõpsude söömine. Iga neljas vanem tunnetas, et lapsed kas ei söö üldse või söövad liiga vähe sooja toitu. Iga viies vanem märkis liiga vähest piimajoomist ja piimatoodete tarbimist.

“Olulistest toiduainetest tarbivad lapsed täiskasvanute hinnangul ebapiisavalt eriti puu- ja köögivilju ning kala, kuid ka teiste oluliste toiduainete nagu leib ja piim tarbimine ei ulatu mitte kõigis peredes soovitatud koguseni. Oma negatiivset hinnangut põhjendasid vastajad ajapuuduse ning piiratud materiaalsete võimalustega,” tõi Lia Lepane uuringust välja. “Samas teeb rõõmu, et pea kõigis vanuserühmades söövad ligi 90% lastest vähemalt korra päevas leiba. ”

Uuringu tulemused näitavad ulatuslikku vitamiinide andmist lastele lisaks toidule. Populaarne on tarbida lisaks tavatoidule vitamiine, kuigi neid peaks suuremas osas saama ikkagi tavatoiduga. Tervelt 77% oli neid inimesi, kes hindasid, et lapsed saavad juba tavatoiduga piisavalt vitamiine, kuid andsid neid lastele ikkagi juurde, sealjuures 21% vastanuist tegi seda pidevalt.

“Uuringu tulemustest võib järeldada, et väga vajalik on tõsta tarbija teadlikkust tervislikust tasakaalustatud toitumisest. Arengukava “Eesti toit” üheks strateegiliseks eesmärgiks on tarbija huvide kaitse ja selle eesmärgi täitmiseks on meede “Tarbijate toitumisharjumuste suunamine tervislikuma toitumise suunas”. Nimetatud meetme raames on planeeritud mitu projekti laste toitumisharjumuste parandamiseks, nagu näiteks projektid leiva, köögivilja, puuvilja ja piima propageerimiseks,” rõhutas Tuiksoo arengukava “Eesti toit” olulisust.

Allikas: Põllumajandusministeeriumi 13.06.2006 pressiteade.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.