Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
EPKK ettepanekud külmakahjustuste kompenseerimiseks (2006-06-12 12:51:46)


Eesti Põllumajandus–Kaubanduskoja juhatus ootab Vabariigi Valitsuselt operatiivsemat tegutsemist põllukultuuride talviste külmakahjustuste korvamisel ja põllumeestele tänapäevase kindlustussüsteemi loomist. 

 

Möödunud talvel tekkisid Eesti põhjapoolsemates maakondades, eelkõige Harju-, Järva-, Lääne-Viru- ja Raplamaal ulatuslikud põllukultuuride külmakahjustused. 2006. aasta jaanuaris hävitas miinus 31-32 °C-ni langenud temperatuur koos tugevate tuultega ning lumeta maapinnal peaaegu täielikult taliviljade (rukis, nisu, taliraps) külvid ja liblikõielised heintaimed.

 

Põllumajandusministeeriumi korraldusel on maakondade maaparandusbürood kontrollinud olukorda kohtadel ja tuvastanud väga ulatuslike kahjustuste suuruse. Põllumehed on hävinenud külvidega põllud uuesti harinud ja ümber külvanud. Ühe hektari taliteravilja ja talirapsi ümberkülv maksab 2000–2500 krooni, heintaimede ümberkülv 1500–2000 krooni hektar. See on täiendav, põllumeest koormav lisakulu. Ümberkülvide tõttu kasvas oluliselt kevadtööde maht.

 

Taliviljade ja heintaimede kasvatamine ei ole ainult põllumehe risk ja valik, vaid Pandivere ja Adavere-Põltsamaa nitraaditundliku ala eeskirja nõue. Viljavaheldust ja taliviljade ning mitmeaastaste heintaimede kasvatamist nõuab ka keskkonnasõbralik tootmine ja hea põllumajandustava. Siinsel põlluharijal peab talveperioodil olema külvikorras 30% põllupinnast kaetud taimkattega. Talirukki ja –nisu kasvatamine on vajalik Eesti omavarustuseks toiduviljaga. Oma leib on aga rahva eneseväärikuse küsimus.

 

Eelnimetatud looduskahjud ja nendest tingitud lisakulutused on asetanud Eesti põhjaregiooni põllumehed majanduslikult raskesse seisu. Sarnases olukorras on Läti ja Leedu valitsused otsustanud oma põllumeestele hüvitada 2006. a. talvekahjud. Eestis puudub senini põllukultuuride kindlustuse süsteem. Nüüd on ülim aeg järgida selle kitsaskoha lahendamisel arenenud riikide eeskuju.

 

Sellest tulenevalt ja tuginedes Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja liikmete seisukohale, teeb EPKK kui Eesti põllumajandus-, maaelu- ja toidusektori suurim ühendus põllumajandusministeeriumile järgmised ettepanekud:

 

* Külmakahjustuste tõttu kahju saanud põllumeeste avalduste alusel võtta kokku kahjude ulatus, kavandada ja otsustada kahjude kompenseerimine ning kompenseerida kahjud kindlasti käesoleval aastal.

 

* Teha eeltööd põllumajanduskindlustuse loomiseks. Kaasates riiklikke vahendeid ja põllumeeste sissemakseid, võiks luua põllumajanduse kindlustusfondi Maaelu Edendamise Sihtasutuse juurde.

 

Allikas: EPKK 12.06.06 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.