Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Lugemist puhkepäevaks: Seen suudab toituda raskesti lagunevast plastist (2006-06-11 10:57:08)


Seen, kes tavaliselt toitub puidust, võib "süüa" ka raskelt lagunevaid plastilisi polümeere. See viitab keskkonnasõbralikule jäätmete töötlemise uudsele võimalusele.

Fenoplaste kasutatakse laialdaselt näiteks vineeri, kiudplaatide ja auto ehisprofiilide valmistamisel. Ainuüksi USA-s toodetakse aastas 2,2 miljonit tonni fenoplaste, mis moodustab 10% riigi kogu plastitootmisest. Fenoplastid on väga püsivad ühendid, mis teeb nad laialt kasutatavaks, ent samas muudab äärmiselt raskeks ja kulukaks nende ümbertöötamise.

Wisconsini Ülikooli teadlased eesotsas Adam Gusse'ga katsetasid, kas valgemädanikku põhjustavad seened suudaks fenoplaste lagundada. Need seened esinevad sageli kõdunevatel puukändudel ja toodavad laias valikus ensüüme, mis suudavad lagundada ka puidus leiduvat ligniini. Ligniinil on fenoplastidele sarnane keemiline struktuur, koosnedes samuti kokkupõimunud ringjatest molekulidest.

Teadlased "toitsid" viit erinevat valgemädanikku põhjustavat seent fenoplastilaastudega ja tegid kindlaks, et üks seeneliik, Phanerochaete chrysosporium, oli võimeline fenoplaste lagundama. Seda tõendasid ka nii katsed süsiniku isotoopidega kui ka elektronmikroskoobi pildid.

Gusse usub, et seeni on võimalik kasutada fenoplasti töötlemiseks, ent see eeldab fenooli puhastamise ja sekundaarse kasutamisega seonduvate probleemida lahendamist. Praeguse seisuga ei tea teadlased, kui kiiresti ja efektiivselt suudab seen plasti lagundada ning mis võiks tööstusliku protsessi maksumuseks kujuneda.

Allikas: Eesti Geenikeskus / Nature News


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.