Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Väitekiri maasikakasvatuse teemal (2006-06-09 11:53:20)

 

Esmaspäeval, 12. juunil kaitseb Ave Kikas maaülikoolis maasikakasvatuse-teemalist filosoofiadoktori väitekirja, mis võiks pakkuda laiematki huvi.

Muu hulgas on uurimistöö selgitanud välja kohalikesse kliimaoludesse sobivad maasikasordid, mis on vastupidavamad maasika-õielõikaja kahjustustele.  

 

Töö «Maasikakasvatuse tehnoloogilisi ja entomoloogilisi aspekte» avalik kaitsmine toimub Eesti Maaülikooli peahoone (Tartu, Kreutzwaldi 64) kaldauditooriumis, algusega kell 14. Töö juhendaja on professor Anne Luik ja väitekirja oponent on Fertödi Puuviljanduse Teadusuuringute Katsejaama direktor Ferenc Dénes Ungarist.

 

Töös on juttu sellest, et sobiva maasikasordi valikul on prioriteetseteks omadusteks vastupidavus talvepakasele ja kevadisele õitsemisaegsele öökülmale ning kahjustajatele, suur saak, viljade maitseomadused ja atraktiivsus. Ilmastiku kõrval võib maasika saagikust oluliselt mõjutada maasika-õielõikaja, kelle tekitatud kahjustus sõltub oluliselt nii sordist kui ka aastast.

Katses olnud 13 sordist osutusid Eestis kasvatamiseks enim sobivaiks Hollandi sordid ’Polka’, ’Induka’ ja ’Korona’ ning Kanada sort ’Kent’ – hea saagikuse ja maitsvate viljadega sordid. Kõige vastupidavam põuale ja kõrgele temperatuurile oli ’Polka’.

 

Doktorantide tegevust on kergendanud Eesti Maaülikooli, Tartu Ülikooli ja Tallinna Ülikooli keskkonnaerialasid ühendav doktorikool ÖkoDk, mis loodi mullu suvel Euroopa Liidu raha toel kolmeaastase programmina. 2006. aasta eelarvest on määratud maaülikoolile 800 000 krooni. Tänu sellele on võimalik õppuritel taotleda doktoritöö tegemiseks toetust.

 

Lähim teave: Ave Kikas, maaülikooli teadur, tel 513 2081, ave.kikas@emu.ee.


Allikas: Eesti Maaülikooli 09.06.2006 pressiteade.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.