Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Põllumajandusminister soovib taastada põllumehes usu rukki kasvatamisse (2006-06-06 17:11:28)

“Rukis ja rukkileib võiksid olla sobivateks sümboliteks Eesti tutvustamisel Euroopas ja mujal maailmas,“ rõhutas põllumajandusminister Tuiksoo AS Hallik Tapa leivatehase avamisel.

 

Minister peatus oma kõnes probleemil, et viimastel aastatel on rukkileiva osatähtsus vähenenud ning koos nõudluse kahanemisega on vähenenud ka pagaritoodete, rukkijahu ja rukki tootmine. “Viimase paari aasta jooksul on rukki kasvupind vähenenud üle kahe korra,” lisas Tuiksoo.

 

“Tarbimise vähenemisest tulenev leiva ja saia toodete toodangu mahu langus on võimalik peatada elanikkonna tervislikest toitumisharjumustest teavitamise teel. Oluline on propageerida leiva söömist. Rukkileib on tervislik tänu seal leiduvatele vitamiinidele ja mineraalainetele ning kiudainetele. Arengukava Eesti toit raames on käesolevasse aastasse planeeritud “Kooli leiva” projekt, mis on kampaaniavormis teavitusprogramm, et tutvustada lastele rukkileiva kasulikkust organismile,” pakkus Tuiksoo omapoolse lahenduse rukki ja pagaritoodete tootmise tõstmiseks.

 

“Kõigepealt tuleks usk rukki kasvatamisse põllumehele tagasi anda ning toetada rukkikasvatust tarbijale suunatud meetmetega,” rõhutas minister.

 

Tuiksoo kiitis tootearendust pagaritööstuses, mis on viimastel aastatel aktiivne olnud. “Eesti toiduainete tööstuse ettevõtete pingutusi tootearenduse ja toodete kvaliteedi osas hindavad tarbijad kõrgelt. Kodumaiste pagaritoodete eelistajate arv on pidevalt kasvanud,” avaldas minister tunnustust pagaritööstustele.

 

AS Hallik ostis pankrotistunud Tapa Leivatehase 2005. aasta sügisel. Kokku investeeriti Tapa tootmisse 30 miljonit krooni, millest 20 miljonit krooni Baltimaade kaasaegseimale koorikleibade valmistamise liinile. Tehase täisvõimsus saavutatakse 2007. aasta lõpuks, toodangu mahuks planeeritakse 5,5 miljonit kg pagaritooteid aastas. Tänavu on uue liini toodang eelkõige suunatud koduturule, kuid liini võimsus lubab valmistada toodangut ka välisturgudele

 

 

Allikas: Põllumajandusministeeriumi 06.06.06 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.