Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Paikusel avatakse kaasaegne jäätmekäitluskeskus (2006-06-06 11:54:09)

Neljapäeval, 8. juunil toimub Pärnumaal Paikuse kaasaegse jäätmekeskuse avamine, millel osaleb ka keskkonnaminister Villu Reiljan.

Paikusel valminud jäätmekäitluskeskus on esimene Eestis, mida finantseeriti suures osas Euroopa Liidu Ühtlustusfondi rahadest, lisaks sellele rahastas keskuse rajamist Keskkonnainvesteeringute Keskus. Jäätmekeskuse hulka kuulub ka Paikusel asuv tavajäätmete prügila ja jäätmete sortimisliin Pärnu linnas, lisaks jäätmete vastuvõtu- ja kaalumishoone, kahekorruseline kontorihoone ning jäätmekäitlusmasinate hooldusruumid. Sortimiskeskuse projekteeritud jõudlus on vähemalt 20 tonni jäätmeid vahetuses (kolmevahetuselise töö korral kuni 60 tonni ööpäevas).

Uus prügila vastab kõigile Euroopa Liidu nõuetele. Prügila nõrgvesi kogutakse prügi ladestusalalt ja suunatakse kanalisatsiooni kaudu Pärnu puhastusseadmetesse. Seejuures on nõrgvee kogumise kiht rajatud purustatud rehvidest, mis on uudne lahendus nii Eestis kui kaugemalgi.

Tavajäätmete käitlemine liigub järjest enam juba jäätmete tekkekohal liigiti kogumise suunas. Eraldi on vaja sortida vähemalt paber, papp- ja muud pakendid, biolagunevad jäätmed, üle jääb siis nn jääkprügi. Neist kolmest peaks prügilasse jõudmagi vaid jääkprügi. Sellise käitlussüsteemini on aga veel pikk tee, mis eeldab ennekõike kohalike omavalitsuste tõsist korraldavat panust. Pärnu jäätmesortimiskeskus on rajatud peamiselt eelsorditud jäätmete järelsortimiseks ja on sellisena eeldus liigitikogumise arendamisele. Eelsorditud jäätmetest nopitakse välja kuni kakskümmend eri liiki prügi, näiteks vanapaber, plastpudelid, pakendid, pakkekile, klaas, metall, tekstiil jne. Eriti oluline on aga biolagunevate jäätmete (toidujäätmed, aiapraht jm) eraldi kogumine tekkekohas, kuna seda ei saa teha enam järelsortimisel. Biolagunev jääde tuleb kompostida * see on võimalik ka avatavas jäätmekeskuses.

Paikuse jäätmekäitluskeskuse rajamine oli ette nähtud üleriigilises jäätmekavas ja läks maksma 30 miljonit krooni. Jäätmekäitluskeskuse arendajaks on Pärnu linna ja Paikuse valla asutatud OÜ Paikre. Kahjuks ei ole liitunud projektiga ülejäänud Pärnumaa omavalitsused. Jäätmete liigitikogumine eeldab aga põhimõttelisi otsuseid just kohalike omavalitsuste tasandil, neid ei saa rakendada vaid OÜ Paikre. Seega ei ole Paikuse jäätmekeskuse rajamine veel täielik lahendus jäätmekäitluse nõuete täitmiseks, küll aga oluline tehniline eeldus selleks.

Jäätmekäitluskeskuse projekt koosneb kahest osast: esimene etapp on avatava jäätmekeskuse ehitus ning teises etapis suletakse Pärnu senine prügila, mis asub linnas ja on keskkonnakaitse seisukohalt ohtlik.

 

Allikas: Keskkonnaministeeriumi 06.06.06 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.