Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Lugemist puhkepäevaks: Nätsuga vähi vastu (2006-05-27 10:05:41)


Lisaks nätsu hingeõhku värskendavale ning hambaid kaitsvale toimele loodavad Soome teadlased, et peatselt hakkab näts ka vähki eemale hoidma.

Helsingi Ülikooli teadlased Mikko Salaspuro ja Martti Marvola on leiutanud nätsu, mis sisaldab suu, söögitoru ja mao vähki põhjustavat atseetaldehüüdi neutraliseerivat ühendit tsüsteiini. Tsüsteiin eraldub nätsust aeglaselt seda närides.

Salaspuro sõnul aitab vähivastane näts eelkõige suitsetajaid ja alkoholilembeseid inimesi, kel on suurim risk vähki haigestuda. Arenenud riikides on kuni 80% eelnimetatud vähijuhtudest seotud just suitsetamise ja alkoholiga.

Nii suitsetamine kui alkoholi tarbimine suurendavad atseetaldehüüdi sisaldust suus ja ülemises seedetraktis. Tsüsteiin reageerib atseetaldehüüdiga ning neutraliseerib selle kahjuliku toime. Kui toiduga või tablettidena manustatav tsüsteiin vabaneb alles seedetrakti alumises osas, kus sellest enam palju kasu ei ole, siis nätsust eralduv ravim vabaneb just õiges kohas, neutraliseerides efektiivselt atseetaldehüüdi kahjuliku toime.

Tervishoiuekspertide sõnul on parimaks võimaluseks vähki vältida siiski lihtsalt mitte suitsetada. Kat Arney (Cancer Research UK) sõnul on kopsuvähi osakaal kõigi surmaga lõppevate vähijuhtude seas umbes 25%, millest omakorda 90% on seotud suitsetamisega. Lihtsalt nätsu närimine siin tema sõnul ei aita.

Allikas: Nature News
´i põhjal Eesti Geenikeskus.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.