Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Kirjutati alla taastuvenergia memorandumile (2006-05-23 13:01:46)


Kuna taastuvate energiaallikate kasutamine on muutumas kõikide Euroopa Liidu liikmesriikide prioriteediks, kirjutasid Baltimaade põllumajandusministrid teisipäeval, 23. mail Brüsselis alla taastuvenergia arendamise teemalisele vastastikuse mõistmise memorandumile.

“Põllumajandussektoril on oluline koht kogu energiatootmise struktuuris, eriti just vedela ja gaasilise biokütuse tootmisel,” ütles põllumajandusminister Ester Tuiksoo, kuid täpsustas, et põllumajandusministrid ei võtnud memorandumi allakirjutamisega endale kohustust minna bioenergeetika arendamisel kaugemale oma ministeeriumi haldusalast.


Memorandumi üheks eesmärgiks on riikide sõltuvuse vähendamine energia toorainete impordist. Samuti maapiirkondade tööhõive ja majandustegevuste mitmekesistamine ning põllumajandusturgude arendamine. Oluline on ka taastuvenergia arendamisega seotud tegevuste koordineerimine ning kogemuste vahetamine kolme koostööpartneri vahel. Lisaks taastuvenergia arengu kohta ühtse positsiooni ettevalmistamine ja sellekohaste küsimuste arutamine riikide valitsuste ja Euroopa Liidu institutsioonide kohtumistel.

Memorandumi oluliseks eesmärgiks on samuti taastuvenergia arenguks riikliku poliitika, programmide ja toetusmeetmete kavandamine. Ühtlasi teadustöö koordineerimine biokütuste tootmise ja kasutamise valdkonnas ning haridusprogrammide kavandamine. Samuti ühtse andmebaasi loomine biomassi ressursside ja biokütuste tootmise ja kasutamise kohta. Lisaks kindlasti keskkonnareostuse vähendamine.

Kõik Balti riigid on võtnud endale memorandumi raames lisaks ühe konkreetse kohustuse. Eesti Vabariigi Põllumajandusministeerium arendab alates 2006. aasta kolmandast kvartalist taastuvenergia veebipõhist andmebaasi. Läti Vabariigi Põllumajandusministeerium korraldab aastatel 2006–2007 kolme Balti riigi konverentsi taastuvenergia teemal. Leedu Vabariigi Põllumajandusministeerium viib 2006. aasta IV kvartalis läbi kolme Balti riigi sümpoosioni taastuvenergia valdkonna teadustöö teemal.

Taastuvenergia arendamise vastastikuse mõistmise memorandum kehtib, kuni memorandumi eesmärgid on täidetud. Ennetähtaegselt on võimalik seda lõpetada ühe koostööpartneri kirjaliku avaldusega ning muuta üksnes koostööpartnerite kirjaliku lepinguga.

Allikas: Põllumajandusministeeriumi 23.05.2006 pressiteade.

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.