TOIDUHÜGIEEN
Toimumisaeg ja -koht: 05.02.2015 (N), Tartus Eesti Maaülikoolis, Kreutzwaldi 56, III korrus, ruum 303, kell 10-15
Maht: 6 akadeemilist tundi auditoorset tööd (üks koolituspäev)
Teemad
- Toitu käsitlevad õigusaktid
- Toiduhügieeni põhimõtted
- Mikroorganismid ja nende kasvu ja paljunemist mõjutavad tegurid
- Toiduainete kaudu levivad haigused, toidumürgistused ja-infektsioonid
- Toidu füüsikaline, keemiline ja mikrobioloogiline saastumine ja selle vältimine
- Toidu säilitamise viisid ja tingimused ning temperatuuri kontroll
- Puhastamine, desinfitseerimine
- Isiklik hügieen
- Enesekontrolli põhimõtted
- Toitu käsitleva töötaja kohustused ja vastutus
Õppejõud
Katrin Laikoja, mag (tehn), Eesti Maaülikooli veterinaarmeditsiini ja loomakasvatuse instituudi lektor
Õppeteenustasu 25 EUR
Ajakava
10.00 - 11.30 õppetöö
11.30 - 11.45 kohvipaus
11.45 - 13.15 õppetöö
13.15 - 13.30 paus
13.30 - 15.00 õppetöö
Vajalik eelregistreerimine tel 731 3175, 731 3275, 731 3174 või täites registreerumisvormi maaülikooli kodulehe aadressilhttp://avatudylikool.emu.ee/taiendope/registreeru-kursusele/
SEENEKASVATUSE ALUSED
Toimumisaeg ja -koht: 26.02.2015 neljapäev, Eesti Maaülikooli Tehnikamaja, Kreutzwaldi 56/1 (ruum 303), Tartu
Maht: 8 akadeemilist tundi auditoorset tööd (üks koolituspäev)
Käsitletavad teemad:
1. Sissejuhatus seenekasvatusse
- ala kuuluvus, seosed teiste erialadega ja eripärad, üldine ülevaade ajaloost
- seisund tänapäeval
- seenekasvatuse eesmärgid
2. Viljeldavad seeneliigid ja kasvusubstraadid
- viljeldavate seeneliikide üldiseloomustus, nende head omadused ja puudused
- nõuded viljelemise tehnoloogiale
- kasvusubstraadid, nende töötlemise eripärad seeneliigiti
3. Servikud ja nende viljelemine
- auster-, kuning-, kollane ja roosa servik, substraadid ja tehnoloogiad
(ekstensiiv-, poolintensiiv- ja intensiivtehnoloogia)
4. Šiitake kasvatus
- substraadid, ekstensiiv- ja intensiivkasvatuse tehnoloogiad
5. Šampinjonikasvatus
- viljelemise ajalugu
- nõuded intensiivkasvatuse ruumidele
- šampinjoni-komposti koostis, valmistamine ja töötlemine
- toodangu kasvatamine ja kaubastamine
Praktiline õppus: tutvustatakse mütseeli ("seeneseemet"), seenepakkude valmistamist ja nakatamistmütseeliga, tehissubstraadi nakatamise tehnoloogiatšiitake intensiivkasvatuses ja nõudeid šampinjonikomposti valmistamisel. Võimalik on värsket mütseeli kohapealt soetada!
Õppejõud:
Märt Hanso, biol. kandidaat, alustas esimesena seenekasvatuse õpetamist Eestis, nimelt Eesti Maaülikoolis, nüüd juba enam kui tosin aastat tagasi. Tema õpilaste üldarv läheneb tänapäeval kindlasti poolele tuhandele. Märt Hanso on tänapäeva Eestis ka ainus amatöör-seenekasvatajatele arvestatavas koguses seenemütseeli tootja.
Ajakava:
10.00 -11.30 õppetöö
11.30 -11.45 paus
11.45 -13.15 õppetöö
13.15 -13.45 lõunapaus
13.45 -15.15 õppetöö
15.15-15.30 paus
15.30-17.00 õppetöö
Õppeteenustasu: 59 EUR (sisaldab õppetööd, kohvipausi, lõunat, tunnistust).
NB! Koolitus toimub, kui grupis on vähemalt 15 inimest.
Vajalik eelregistreerimine maaülikooli avatud ülikooli telefonidel 731 3175, 731 3275, 731 3174 või täites registreerumisvormi kodulehel http://avatudylikool.emu.ee/taiendope/registreeru-kursusele/
Allikas: Eesti Maaülikooli Avatud ülikooli teade