Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Lõppes kevadine linnuvaatlus 2006 (2006-05-22 00:04:21)


15.-16. aprillil toimunud kevadise linnuvaatluse tulemusel laekus Eesti Ornitoloogiaühingu kontorisse 114 nimekirja, mille koostamises osales üle 229 inimese. Nii suur nimekirjade arv on viimaste aastate parim tulemus.

Kokku vaadeldi ligi 87 000 lindu vähemalt 167 liigist. Vaatlejad olid esitanud andmeid mitme hilise saabuja kohtamisest nende jaoks väga varasel ajal. Kokkuvõtte koostamisel on selliste vaatluste puhul alati väga raske otsustada, kas tegemist on eksimisega liigi määramisel või hoopis erakordselt varase saabumise ja seetõttu ka väga tähelepanuväärse vaatlusega. Seekord lähtusime põhimõttest, et mitme vaatleja korral on eksimise tõenäosus väiksem ning jätsime esialgu nimekirjast välja järgmised ainult ühes nimekirjas esinenud hilised saabujad: põldvutt, ööbik, võsa-ritsiklind, aed-põõsalind ja hall-kärbsenäpp. Kui keegi neid liike vaadelnutest on siiski kindel oma määrangu õigsuses, siis palun teatage sellest EOÜ kontorisse.

Kõige pikemad liiginimekirjad saatsid Vello Tarning (91 liiki), Ingrid ja Imre Aus (84 liiki), Olev, Enno, Mihkel ja Marten Ingmar Merivee ning Rein Mikk (83), Leho Aaslaid (83), Muraka – Puhatu ekspeditsioonil osalejad (Agu ja Madis Leivits, Enn Vilbaste, Indrek ja Jaak Tammekänd, Aivo Klein, Mati Kose, Andrus Kuus, Margus Ots, Uku Paal, Riho Marja, Meelis Suurkask ja Eerik Leibak; 78), Andrus Jair (75), Tiit Vohta, Meelis Jäger ja Mihkel Jürgens (74), Alar Soppe (72) ning Mati Kers ja Lea Lapina (71). Keskmiselt märgiti ühes nimekirjas 36 liiki.

Kõige arvukamateks linnuliikideks olid metsvint (10891 isendit), suur-laukhani (7813), rabahani (7386), sinikael-part (4037) ja naerukajakas (3361). Vaid ühte isendit kohati 9 linnuliigi puhul. Kõige sagedamini nimekirjades esinenud liikideks olid rasvatihane (106 nimekirja), linavästrik (101), hallvares (100), metsvint (95) ja kuldnokk (92). Linnuliike, kes esinesid vaid ühes nimekirjas, oli 21.

 Huvitavamatest liikidest on märgitud näiteks kanada lagle, rabapüü, hõbehaigru, must-toonekure, suur-konnakotka, kalakotka, väikepistriku, plüti, mudanepi, kassikaku, roherähni, tamme-kirjurähni, kukkurtihase ja lapi tsiitsitaja vaatlusi. Kokkuvõtte koostajad ei vastuta siiski kõigi liigimäärangute õigsuse eest.

Vaata lisaks tabelit…

Allikas: Eesti Ornitoloogiaühing


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.