Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Lugemist puhkepäevaks: Krooniline väsimus (2006-05-07 11:53:50)

 

Mitme meditsiinieksperdi poolt ainult psüühiliseks häireks peetud kroonilise väsimuse sündroomil (ik chronic fatigue syndrome) on selge bioloogiline alus, teatasid USA Haiguste Kontrolli ja Ennetuse Keskuste (ik U.S. Centers for Disease Control and Prevention - CDC) teadlased.

Kroonilise väsimuse sündroomil on rida sümptomeid, sh väsimus, tursunud lümfisõlmed, peavalud, mälu- ja kontsentratsiooniprobleemid.

227 patsienti hõlmav ulatuslik kroonilise väsimuse sündroomi all kannatava inimese uuring tõi välja mitmeid geneetilisi erinevusi. CDC direktori dr Julie Gerberdingi sõnul on tegu esimeste usaldusväärsete tõenditega, mis kinnitavad sündroomi bioloogilist alust.

CDC kroonilise väsimuse sündroomi uurimisprogrammi juhi dr William Reevesi sõnul on kroonilise väsimuse sündroomi all kannatavatel inimestel kindlad geenid, mis on seotud stressile reageerimist vahendavate ajupiirkondade aktiivsusega.

Hiljuti lükkasid teadlased ümber teooriad, mille järgi põhjustavad kroonilise väsimuse sündroomi kas viirused või immuunsüsteemi nõrkused.

Reevesi andmetel on ainuüksi USA-s vähemalt miljon kroonilise väsimuse sündroomi käes kannatavat inimest. Keskmiselt on haige pereliikmega perekonnas aastased lisaväljaminekud enam kui 250000 krooni (20000 USA dollarit).

Allikas: Yahoo News´i põhjal Eesti Geenikeskus

 


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.