Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
ANTIIKROOSID RÕÕMUSTAVAD ALATI (2014-06-28 05:11:50)

Äärmiselt lumevaeselt möödunud talv ja maikuu tugevad öökülmad kahjustasid paljudes koduaedades aedroose, kusjuures paljud väänroosid kui kõrged moodsad põõsasroosid tuli lõigata peaaegu maani maha, kuna võrsed olid hukkunud või rängalt kahjustatud.

Eestimaa talved on tujukad ja taoline lumeta talv kordub meil üsna tihti. Pargi- ja antiikroosid tulid peale sellist ebasoodsat talve kevadesse üldiselt väheste kahjustustega ja nende vastupidavus hiliskevadistele öökülmadele on palju parem. Seega on meil tänavu õige pea oodata antiikrooside massilist õitsemist, mis järgneb sirelite massõitsemisele ja toob meie aedadesse meeldivat roosilõhna, eriti huvitavaid õievorme.

Antiikroosid on sobiv istutada väikeste rühmadena murusse või ka vabakujulise hekina ritta 1m vahedega. Enamus antiikroose õitseb tormiliselt paar nädalat ja nende hooldus kärpimise ja kasvu ajal on üsna vähenõudlik: eemaldatakse vaid talvel hukkunud võrseotsad ja lõigatakse välja nelja-aastased vanad kollakaspruuni koorega võrsed ja ongi kõik. Talvekatteks aitab lumi ja kui lund ei ole taluvad antiikroosid lühiajaliselt – 25 kraadiseid külmasid. Just antiikrooside elujõud ja kindel õitsemine on nende populaarsust viimastel aastatel suurendanud. Eriti vastupidavad on R.alba ehk neitsiroosi aretised, mis olid tuntud juba vanades Eesti mõisaaedades. Neid on nimetatud ka mõisaroosideks.

Väga huvitavad on sammalrooside klassi kuuluvad antiikroosid, kus lisaks tugevasti lõhnavatele õitele on meeldivalt lõhnavad ka lehed oma näsaliste näärmetega. Just need krobelised näärmed on andnud neile rahva seas sammalrooside nimetuse.

Erinevalt aedroosidest kannavad paljud antiikroosid sügisel huvitavaid punaseid või isegi kollakaspunaseid nn karvaseid vilju, kusjuures nn apteegiroosi vilju kasutati sadu aastaid tagasi tervistavas roositees.

Kuigi antiikrooside enamus õitseb juba paar nädalat enne jaanipäeva, on ka selliseid vanu roose, mis õitsevad isegi korduvalt, seda enamasti juuli lõpus või augustis. Seega võimalus aeda vanu roose istutada on väga huvitav, sest nad ei ole kaotanud oma võlu isegi sadade aastate jooksul.

Antiikrooside tutvustamiseks oleme korraldanud teemapäevi, kus saab vaadelda nende rooside ilu, tutvuda nende kasvatamise ja hooldusvõtetega. Samuti on meil alati pakkuda väga huvitavaid ja eksklusiivseid antiikrooside istikuid roosisõpradele.

Harjumaa roosikasvatustalu Rosmakor OÜ korraldab kõigile roosi- ja loodussõpradele antiikrooside teemapäeva 28. juunil kell 11-18.

Kavas on rooside vaatlemine, nõuanded, istikute müük.

Huvilised võivad küsimuste korral helistada 5647 0163. Täiendavat infot leiate: www.rosmakor.oü ja Facebook.com/oü rosmakor.

Külastajatel palume kaasa võtta roosiline tuju ja oma väärtuslikud kogemused.

Neitsiroos FELICITE de PARMENTIER
6027 Õliroos TRIGINTIPETALA

Neitsiroos Alba Maxima
 
Commendant Beaurepair

Antiikroos " Mme Plantier"

Antiikroos " Napoleoni Kübar"

Väänroos "Veilchenblau"

Vana väänroosi "Veilchenblau" õied on sirelilillad

Prantsuse lossiroosi "Comte de Chambordi" põõsad on korduva õitsemisega ja tugeva roosilõhnaga

Violettlilla "Tuscany Superb" on üks eksklusiivsemaid antiikroose

Ülitihedad violettlilla "Sanchetti" õied on meeldiva intensiivse lõhnaga, külmakindel

Sammalrooside uhked õienupud on kaunid ja lõhnavad

Allikas: Mart Ojasalu - suurte kogemustega roosikasvataja ja roosiraamatute autor


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.