Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Riigi meetmed metsauuendamiseks (2004-07-27 19:48:43)
Juuli lõpus hakkab kehtima keskkonnaministri määrus metsa uuendamisel kasutada lubatud seemnete ja istikute päritolu kohta. Määruse eesmärgiks on tagada metsade genofondi kaitse ja hea tase.
Määrus reguleerib nii Eestis kasvatatud kui ka sissetoodud metsaistikute ja -seemnete kasutamist meie metsade uuendamisel. Uue määruse väljaandmise tingis Eesti seisund Euroopa Liidu sisesel vabakaubandusturul. Üldiste põhimõtete järgi võiks Eestisse tuua ükskõik millist mujal Euroopa Liidus (EL) kasvavat puuliiki.

Määruse üheks eesmärgiks on tagada Eesti metsades vaid selliste mujalt toodud puuliikide kasvatamine, millel meie kliimas ja keskkonnas tõesti eeldused on.
Eri piirkondadest pärit puude sobivus Eestisse on tehtud kindlaks pikaajaliste uuringutega. Kõige enam on katsetatud hariliku kuusega.
Eestis looduslikult kasvavatest puuliikidest reguleerib määrus kuuse- ja männiistikute ning -seemnete kasutamist piirkonniti. Näiteks kuuse kasvutingimuste osas on Eesti jagatud kaheks piirkonnaks: kehvamate ja paremate kasvuoludega regiooniks. Saartel on kuuse kasvamiseks suhteliselt kesised väljavaated, see-eest Tartumaal aga suurepärased.
Määruse järgi tohib istikuid ja seemneid viia vaid paremast kasvukohast kehvemasse, vastupidine seemnete liikumine on keelatud. Nii hoitakse metsa kvaliteeti võimalikult kõrgel tasemel.
Päritolu jälgimist metsauuendamisel reguleerib Metsakaitse- ja Metsauuenduskeskus, kes väljastab vajadusel ka sissetoodavatele seemnetele-istikutele vastavaid impordilube. Lisaks tegeleb keskus metsataimekasvatajate kontrollimisega ehk jälgib kasutatavate taimede kvaliteeti.
Allikas: põllumajandus- ja maaeluportaal PIKK.

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.