Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Okaspuupalkide ja puidugraanulite hinnad teevad rekordeid (2014-05-15 11:54:06)

Okaspuupalkide hinnad on jätkanud kasvamist ja seda juba mitmendat kvartalit järjest. Taas on jõutud uute EMK hinnastatistika rekorditeni. Männipalkide hinnad on kvartaliga kallinenud kuni 2% ja kuusepalkide palkide hinnad kuni 1%. Möödunud aasta sama perioodiga võrreldes on enam kallinenud kuuse- ja männipeenpalk (7-8%). Männi- ja kuusepalk on aastaga kallinenud enam kui 5%. 2014. aasta esimese kvartali lõpu seisuga oli keskmine hind EMK hinnastatistika alusel männipalgil 73,99 €/tm, männipeenpalgil 68,38 €/tm, kuusepalgil 74,56 €/tm ja kuusepeenpalgil 69,50 €/tm (vt joonis 1 ja tabel 1). Riigimetsast müüdavate okaspuupalkide keskmine hind on möödunud kvartaliga kuni 3% muutunud. Enim on kallinenud männi- ja kuusepeenpalk (ca 3%). Kuusepalk on kallinenud enam kui 2% ja männipeenpalgi hind on jäänud aastavahetuse tasemele. Aastataguse ajaga võrreldes on kõik riigimetsast müüdud okaspuupalkide hinnad kasvanud märgatavalt rohkem. Kuusepalgid on kallinenud 14% ja männipalgid 8-9% (vt joonis 2 ja tabel 2). Põhjanaabrite juures on kõik okaspuupalkide hinnamuutused möödunud kvartalil miinusmärgiga. Männi- ja kuusepalk on kolme kuuga odavnenud enam kui protsendi, männipeenpalk 3% ja kuusepeenpalk ligi 5% Aastataguse ajaga võrreldes on männi- ja kuusepalk Soomes kallinenud ca 1% ja männipeenpalk sama palju odavnenud (vt joonis 3 ja tabel 3).

Lehtpuu jämesortimentide keskmised hinnad EMK hinnastatistika alusel 2014. aasta esimesel kvartalil oluliselt ei muutunud. Ainsana odavnes pisut (0,3%) kasepakk. Aastataguse ajaga võrreldes on muutused pisut suuremad: kasepalk on kallinenud 2,8%, lepapalk 0,9% ja kasepakk 0,5%. 2014. aasta esimese kvartali lõpu seisuga oli keskmine hind EMK hinnastatistika alusel kasepakul 88,49 €/tm, kasepalgil 62,93 €/tm, haavapalgil 41,50 €/tm, lepapalgil 39,33 €/tm, lepapeenpalgil 28 €/tm (vt joonis 1 ja tabel 1). Riigimetsast müüdud lehtpuu jämesortimendi hinnad on kolme kuu taguse seisuga võrreldes miinuses. Kõige enam on odavnenud kõige kallim sort, kasepakk (enam kui 6%), kasepalk on odavnenud enam kui 2% ja haavapalk 0,4%. Ka eelmise aasta märtsiga võrreldes on kasepakk samas suurusjärgus (6%) odavnenud, kasepalk on jäänud praktiliselt samale tasemele ja haavapalk on ligi 4% odavnenud (vt joonis 2 ja tabel 2). Soomes on kasepalgi hind kvartaliga ühe protsendi kallinenud, kuid aastataguse ajaga võrreldes ligi 3% odavnenud (vt joonis 3 ja tabel 3).

Paberipuiduturul on EMK hinnastatistika järgi I kvartaliga neljast meil varutavast sordist kolm kallinenud. Kõige enam on kolme kuuga kallinenud kasepuit (enam kui 5%). Kuusepuit on kallineud enam kui 2%, männipuit üle 1% ja haavapuit on ainsana odavnenud enam kui 2%. Aastataguse ajaga võrreldes on pilt pisut teisem. Männi- ja kuusepuit on kallinenud aastaga 6% ümber, kasepuit on odavnenud enam kui 8% ja haavapuit enam kui 2%. Seisuga märts 2014 olid keskmised tihumeetri hinnad: männipaberipuit 38,50 €, kuusepaberipuit 37,84 €, kasepaberipuit 34,64 €, haavapaberipuit 32,68 € (vt tabel 1, joonis 1). Riigimetsast müüdavatest paberipuidu sortidest ei ole möödunud kvartaliga odavnenud mitte ükski. Enam kui kolmandiku on kallinenud haavapuit. Teised puuliigid niipalju ei ole kallineud: männipuit üle 9%, kuusepuit ligi 7% ja kasepuit üle 2%. Aastataguste hindadega võrreldes on jätkuvalt suurim kukkuja kasepaberipuit (enam kui -17%). Samuti on odavnenud haavapuit (3%). Männi- ja kuusepuit on aga 2013. aasta sama perioodiga võrreldes umbes 13,5% kallim (vt tabel 2 ja joonis 2). Soomes on paberipuidu hind nii kvartalitaguse ajaga kui ka eelmise aasta sama perioodiga võrreldes miinuses. Kvartalitaguse ajaga võrreldes on kõige enam odavnenud kuusepuit (ligi 4%) ja kõige vähem kasepuit (0,5%). 2013. aasta sama ajaga võrreldes on trendid samasuunalised, ainult langus on olnud suurem. Kuusepuit on odavnenud ligi 5%, männipuit 3% ja kasepuit üle 2% (vt tabel 3 ja joonis 3).



Loe edasi...

Allikas: Eramets.ee


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.