Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Eestlastele on omased rahvuskultuuri mõjuga toidud (2006-04-17 18:54:24)

 

17. aprillil tutvustati Põllumajandusministeeriumis Eesti Konjunktuuriinstituudi poolt läbi viidud uuringut “Elanike rahulolu eesti traditsioonilise toidu pakkumisega toitlustuses”, millest selgus, et aegade jooksul on eestlastele saanud omaseks road, mille koostises ja/või valmistusviisis avaldub eesti rahvuskultuuri mõju.

2005. aastal kõige sagedamini toitlustusasutustes söödud eesti traditsioonilised road olid (sea)praad ja verivorst. Samuti mainisid vastajad, et sõid 2005. aastal toitlustuskohtades mulgikapsaid, mulgiputru ning rukkileiba. Vähem nimetasid uuringus küsitletud suppe (herne-, piima-, hapukapsasuppi) ja magustoite (leivasupp, kreemid, vahud).

Uuringus osalenud elanikud ootaksid toitlustusasutuste menüüdesse rohkem mitmekülgsust. Menüüs sooviti näha rohkem seapraadi, kartulit ja hapukapsast, aga ka rohkem mulgiputru ja üldse erinevaid putrusid. Samuti sooviti põhiroana enam juur- ja köögiviljatoite ning taimetoite.

“Hea meel on tõdeda, et toidukohtades einestavad inimesed armastavad eesti traditsioonilist kööki,” kommenteeris põllumajandusminister Ester Tuiksoo uuringutulemusi. “Peamiste probleemidena toodi vastajate poolt välja roogade väike valik ning nende toidukohtade vähesus, kus traditsioonilisi roogasid pakutakse. Seega nõudlust eesti toidu järele toidukohtades on ning see võiks olla heaks vihjeks erinevatele toitlustusasutustele,” ütles minister.

Eesti toidu eestkõnelejana tegi Tuiksood murelikuks rahvusliku menüü puudumine söögikohtades. Lausa 82% vastanutest arvas, et vanu retsepte peab nii säilitama kui ka kaasajastama. Kõige rohkem soovisid vastajad eesti traditsiooniliste roogade kohta informatsiooni saada kokaraamatute vahendusel.

“Uuringu tulemustele tuginedes saame paremini planeerida ka arengukava „Eesti Toit” elluviimist ning kaardistada olukorda arengukava rakendamise alguses. Uuring annab meile ka pidepunkte, millest projektide planeerimisel lähtuda. Kindlasti on üheks prioriteediks ka rahvusliku menüü arendamine toitlustusasutustes,” rõhutas minister Tuiksoo sääraste uuringute olulisust.

Restoranide Gloria ja Egoist peakokk Dimitri Demjanov ütles pressikonverentsil, et kuuldused eesti köögi surmast on liialdatud ning õigem oleks rääkida eesti köögi (taas)sünnist. “Toit on oluline osa rahvuskultuurist. Mida rohkem kvaliteetset ja mitmekesist toitu süüakse, seda rikkam on rahvas. Praegusel hetkel on kõik maailma tunnustatud kokad oma maade toitude juurte juurde tagasi pöördumas. Seega oleks tarvis ka Eestis arendada ja rikastada rahvuslikku menüüd. Oluline on see, et toit peab olema kvaliteetne ja maitsev ning toitlustuskohad konkurentsivõimelised,” ütles Demjanov.

 

Allikas: Põllumajandusministeeriumi 17.04.2006 pressiteade.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.