Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Toidukäitlejatele tuletati meelde märgistusnõudeid (2006-04-12 23:35:27)

12. aprillil toimus Põllumajandusministeeriumis toidukäitlejate teabepäev toidukaupade märgistamise teemadel, kus muuseas tuletati meelde ka mahepõllumajandusega seotud terminite kasutamise õigusi.

Mahepõllumajandusega seotud terminite (mahe-, öko-, bio- jt) kasutamise õigus tuleneb Euroopa Nõukogu määrusest (määruse 2092/91 Artiklitest 2 ja 5) ning Mahepõllumajanduse seadusest (§ 35 lg 1), mis lubavad kasutada nimetatud väljendeid “mittemahedatel” toodetel kuni käesoleva aasta 01. juulini. Seda tingimusel, et tootel on selge, silmatorkav ja kergesti loetav tekst selle kohta, et toode ei ole valmistatud vastavalt mahepõllumajandusmeetodile.

“Kui me täna võime poelettidelt leida mahe majoneesi või erinevaid biojogurteid, siis alates 01. juulist peaks tekkima olukord, kus mahe-, öko- ja bionimelised tooted võivad olla toidulettidel samanimeliste bio, öko jt Euroopas kasutusel olevate mahepõllumajandusele viitavate termineid sisaldavate toodetega, andes tarbijale kindla informatsiooni sellest, et tegu on mahepõllumajandusmeetodil valmistatud toodetega,” ütles ümarlauda juhtinud Põllumajandusministeeriumi toiduohutuse asekantsler Toivo Nõvandi.

Nõvandi sõnul võivad sel juhul olla kindlad ka meie toodete tarbijad teistes liikmesriikides, et sõna mahe, bio ja öko üksikuna või kombineerituna märgistatud tooted on Eestis mahepõllumajanduslikult toodetud ega viita üksnes mahedamaitselisusele ega reklaami kui eluskultuuri sisaldavat toodet.

Käitlejad, kes soovivad jätkata mahepõllumajandusele viitavate terminite kasutamist oma toodetel ka pärast käesoleva aasta 1. juulit, peavad selleks hakkama eraldi töötlema mahepõllumajandusest pärinevat tooret selleks ettenähtud mahenõuete kohaselt ning taotlema ka vastava tunnustuse Veterinaar- ja Toiduametilt.

Teabepäeval jagati informatsiooni ka Euroopa Liidu kvaliteedimärkide süsteemi võimalustest ja toidu kohta esitatavaid väiteid käsitlevast Euroopa Parlamendi ja Nõukogu määruse eelnõust. Samuti räägiti mahepõllumajanduslikult toodetud toiduainete käitlemise kontrollimisest ning mahepõllumajandustoodete tootmise ja käitlemise praktikast, millest kõneles teabepäevast osavõtjatele Saidafarmi peremees Juhan Särgava.

Teabepäeval osales üle kahekümne toidukäitleja.

Allikas: Põllumajandusministeeriumi 12.04.2006 pressiteade

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.