Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Eestimaa rahvuspargid said uue visuaalse identiteedi (2014-03-13 14:10:53)

Keskkonnaameti eestvedamisel said kõik Eesti rahvuspargid uued logod, mis põhinevad siiani kasutusel olnud logode sümbolitel. Sellega sai teoks idee visuaalselt märgistada rahvusparke kui terviklikku võrgustikku.

Viis Eesti rahvusparki (Karula, Lahemaa, Matsalu, Soomaa ja Vilsandi) on kõik loodud erineval ajal, mistõttu seni puudus rahvusparkide visuaalses identiteedis ja sümboolikas ühtsus. „Logod, mida rahvuspargid senini kasutasid, on loodud parkidega tihedalt seotud inimeste poolt oma aja parimate vahendite ja oskustega.

Aastaid tagasi välja töötatud sümbolid on pikki aastaid ehtinud rahvusparke ning väga paljudele südamelähedaseks saanud. Aeg on aga edasi läinud ning kaasaegsete vahendite ja oskustega on võimalik rahvusparkide ühtset sõnumit veelgi paremini edasi anda. Mõte rahvusparkide logode uuendamisest idanes Keskkonnaametis juba aastaid, kuid 2013. aastal sai projekt tänu Keskkonnainvesteeringute Keskuse toetusele ka reaalselt teoks,“ ütles idee üks eestvedaja ja Keskkonnaameti peadirektori asetäitja eluslooduse alal Leelo Kukk.

Uuendamise eesmärgiks oli luua Eesti rahvusparkidele ühtne nägu, mis annaks nii eestlastele endile kui ka väliskülalistele edasi selge ja konkreetse info, et tegemist on rahvusparkidega. Uute logode autor on Asko Künnap Rakett OÜ-st. Rahvuspargi logo on meie rahvusparkide visiitkaart, mis annab edasi selle ala iseloomu üheskoos loodusväärtuste ja inimtegevusega. Logo on lubatud kasutada isikutel, kelle tegevus on kooskõlas rahvuspargi eesmärkidega. Kasutades rahvuspargi logo oma tootel või üritusel, antakse edasi sõnum, et tegija väärtustab ja hoiab rahvusparki – nii sealset loodust kui ka säästliku tegutsemise põhimõtteid.
Rahvusparkide visuaalse identiteediga saad tutvuda aadressil:
http://www.keskkonnaamet.ee/keskkonnakaitse/looduskaitse-3/kaitsealad/
Projekti toetas SA Keskkonnainvesteeringute Keskus.

Lahemaa rahvuspark

Lahemaa rahvuspark on esimene rahvuspark Eestis ning sealt nõukogude ajal alguse saanud eestluse ja kultuuripärandi kaitse on andnud eeskuju ka teistele rahvusparkidele. Logol on päripäeva tuulekeerises kolm tammelehte, mis sümboliseerivad Eesti looduskaitset ja pidevat arengut.
Lahemaal on kaitse all väga erinevad ökosüsteemid – metsad, sood, meri ning kohalik kultuuripärand. Logo värviks on tammelehtedest tulenevalt tammeroheline.

Vilsandi rahvuspark

Vilsandi rahvuspark on Eesti looduskaitse häll. Siinsel territooriumil asutati 1910. aastal Vaika linnukaitseala, esimene kaitseala Baltikumis. Vilsandi linnustikku, taimestikku ja ilmastikku on uuritud ligi 150 aastat. Rahvuspargile on iseloomulik mereline kliima, rikkalik merelinnustik ja suurimad hallhülgete lesilad Eestis. Vilsandi logol on kujutatud veelinnupesa kolme tähnilise munaga, värviks mereroheline, et rõhutada mere olulist mõju kogu piirkonnale.

Matsalu rahvuspark

Matsalu rahvuspark on üks Euroopa tähtsamaid veelindude pesitsus-ja rändepeatusalasid. Rahvuspargis on kaitse all Lääne-Eestile iseloomulikud ranna-ja luhaniidud, loopealsed ja puisniidud. Rahvuspargi logol on rändlinnud – eks igaüks võib ise mõelda, kas tegemist on hanede, laglede või luikedega. Värviks on valitud tumesinine, mis sümboliseerib õhtust aega, mil linnud rannikule koonduvad.

Karula rahvuspark

Karula on Eesti väikseim rahvuspark, kus pärand on oskuslikult põimitud tänapäevaga ning on loomulik osa igapäevasest toimetamisest. Karula rahvuspargi logo kirjeldab tüüpilist Karula maastikku – kuplid koos nõgudes asuvate järvesilmadega ning nende vahel looklevate teedega. Logo värviks on okkaroheline, mis annab edasi Karulas valdava okaspuu metsade värvi.

Soomaa rahvuspark

Soomaa rahvusparki tuntakse kõige rohkem viienda aastaaja ehk suurvee järgi. Rahvuspark on moodustatud kaitsmaks siinseid suuri soid, lamminiite ja metsi. Logo l on kujutatud kõige tavapärasemat maastikuvaadet Soomaal – rabamaastikku koos laugaste ja mändidega. Logol kasutatakse roostepunast värvi, mis on üks turbasambla paljudest värvitoonidest.

Allikas: Keskkonnaameti 13.03.2014 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.