Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Homme tunnustatakse elupäästjaid ja antakse üle päästeteenistuse aumärgid (2014-02-18 12:09:40)

Homme, 19. veebruaril annavad siseminister Ken-Marti Vaher ja Päästeameti peadirektor Kuno Tammearu üle päästeteenistuse aumärgid. Pidulikul tseremoonial tunnustatakse ühtekokku 79 inimest, kes on üles näidanud erakordset vaprust inimelude päästmisel või panustanud päästeala arengusse.

Elupäästja medaliga tunnustatakse 18 Päästeameti teenistujat ning kaheksat eraisikut, kes tänu ennastsalgavale tegutsemisele päästsid inimeste elu. Nelja päästja jaoks pole elupäästja medal esmakordne tunnustus.

Elupäästja medal annetatakse teist korda Tartu päästekomando juhtivpäästja Tanel Liivatile, kes päästis möödunud aastal Emajõest uppumisohust kaks inimest. Teistkordse tunnustuse osaliseks saab ka Kohtla-Järve päästekomando vanempäästja Alexander Berezko, kes päästis koos Sergei Bernikoviga põlevast korterist kaks teadvusetult voodis lamanud kannatanut. Elupäästja II klassi medali saavad ka Toomas Ehanurm ja Aleksandr Stepušin Lilleküla päästekomandost, kes päästsid möödunud aastal tänu kiirele ja otsustavale tegutsemisele põlevast korterist kaks inimest.

Noorim elupäästja on seekord Valgamaa koolipoiss Joosep Hiob, kes päästis Valgamaal Hargla külas oleva Mustjõe ujumiskohas uppumisest ujuma läinud poisi.

Päästeteenistuse Hõberistiga tunnustatakse päästeala arendamise ja erakordsete teenete eest Häirekeskuse Põhja keskuse valvevahetuse juhti Marika Kuusikut, Siseministeeriumi varade asekantslerit Riho Kuppartit, Sisekaitseakadeemia rektor Lauri Taburit ning Päästeameti Lääne päästekeskuse tuleohutuskontrolli büroo juhatajat Jaak Jaansot.

Päästeteenistuse Medaliga tunnustatakse 33, Siseministeeriumi tänukirja 9 ning peadirektori tänukirjaga 3 inimest. Missioonimedalid koos tunnistustega annetatakse neljale missioonil osalenud päästemeeskonna liikmele.


Elupäästjate lood

TANEL LIIVAT, Tartu päästekomando juhtivpäästja

Elupäästja II klassi Medal Tartu 8. augustil 2013. aastal kell 1.11 teatati häirekeskusele, et Tartus Võidu silla juures on uppumisohus Emajõkke hüpanud inimene. Kohale sõitnud päästjad nägid, et keset Emajõge hulpiv naisterahvas vajus korduvalt vee alla ja tõmbas endale appi karjudes vett sisse. Tanel Liivat hüppas vette ja jõudis viimasel hetkel haarata kannatanust kinni. Tanel vedas tütarlapse kaldale ning päästjad toimetasid ta kiirabiauto juurde.

20. augustil 2013. aastal kell 4.34 teatati häirekeskusele, et Tartu linnas Kaarsilla ja Võidu silla vahel Atlantise juures on uppumisohus Emajõkke hüpanud inimene. Kohale jõudes oli näha, et kaldast umbes 15-20 meetri kaugusel püsib tütarlaps vaevu vee peal. Ta karjus appi ja vajus aeg-ajalt vee alla. Tanel hüppas vette ja ujus abivajajani. Ta haaras neiust kinni, vedas kannatanu kalda äärde ja sikutas redelit mööda üles. Jõekaldal olnud päästjad toimetasid tütarlapse kiirabiautosse.

TOOMAS EHANURM, Lilleküla päästekomando vanempäästja

ALEKSANDR STEPUŠIN, Lilleküla päästekomando juhtivpäästja

Elupäästja II klassi Medal Tallinn

Möödunud aasta 10. juulil sai Lilleküla päästekomando valvekoosseis väljakutse Tallinnas Loode tänavale, kus kahekordse puumaja ühest aknast oli näha tulekuma ja akna vahelt immitses suitsu. Teataja sõnul võis korteris olla kaks inimest.

Päästjad Aleksandr Stepušin ja Toomas Ehanurm püstitasid saabudes redeli ja sisenesid põleva maja teise korruse aknast suitsu täis korterisse, et leida korteris olevad inimesed. Põlevast ruumist leiti kannatanu, kes toodi kiiresti hoonest välja. Aleksandr ja Toomas sisenesid uuesti põlevasse ruumi, kustutasid tulekahju ja leidsid tulest puutumata kõrvaltoast ka teise kannatanu ning toimetasid temagi turvaliselt hoonest välja.

Tänu Aleksandri ja Toomase kiirele ja otsustavale tegutsemisele said kaks inimest uue võimaluse elule.

ALEXANDER BEREZKO, Kohtla-Järve päästekomando vanempäästja

Elupäästja II klassi medal

SERGEI BERNIKOV, Kohtla-Järve päästekomando juhtivpäästja

Elupäästja III klassi Medal

Möödunud aasta 25. septembril kell 01.41 teatati tulekahjust Kohtla-Järve linnas aadressil Uus 2A. Esialgse info kohaselt töötas esimese korruse korteris signalisatsioon ning korteris oli mees ja laps. Sündmuskohal selgus, et uks on suletud ja ei avane väljastpoolt võtmega, akende ees on trellid, korteris töötab andur ning korteris on meesterahvas ja laps. Kohtla-Järve päästekomando päästjad

avasid ukse kangi ja haamri abil ning koheselt alustasid juhtivpäästja Sergei Bernikov ning vanempäästja Alexander Berezko suitsusukeldumisega. Korter oli täidetud suitsuga, mis, nagu hiljem selgus, tekkis toidu kõrbemisest. Teadvusetult voodis lebanud kannatanud leiti kiiresti ning anti üle kiirabile.

Oskusliku ja kiire tegutsemisega päästsid Alexander ja Sergei suitsus teadvuse kaotanud inimesed, kellel oli raskendatud iseseisev pääsemine, kuna korter oli täitunud suitsuga, aknad olid trellitatud ja rauduks oli lukus.

JANAR SÕBER, Lihula Gümnaasiumi direktor

Elupäästja III klassi Medal

Kirbla küla, Läänemaa

7. septembril 2013 tuli teade liiklusõnnetusest Lääne maakonnas Lihula vallas Kirbla külas, kus Virtsu poolt Risti suunas liikunud Opel Omega kaotas teadmata põhjusel juhitavuse ning paiskus üle tee kraavi. Kraavi sõidu tagajärjel sõiduk süttis. Õnnetuspaigast mööda sõitnud Lihula Gümnaasiumi direktor Janar Sõber peatus põlevat autot märgates, helistas hädaabisse, võttis autost kustuti ja suundus põlevat autot kustutama. Märganud põlevas ja suitsu täis autos inimest õnnestus Janar Sõbral auto uks avada, ta tõmbas autos olnud Raivo välja ja talutas ta teepervele. Tänu Janar Sõbra kiirele tegutsemisele õnnestus päästa inimelu.

HEIKI SINK, Kuressaare päästekomando vanempäästja

Elupäästja III klassi Medal

JÜRI SAAR, Kuressaare päästekomando juhtivpäästja

Elupäästja III klassi Medal

Kuressaare, Saaremaa

28.12.2013.a. varahommikul kell 06.56 said päästjad teate, et Kuressaare linnas Uus-Roomassaare tänaval põleb kahekordne eluhoone. Teates olnud informatsiooni järgi võis põlevas majas olla inimene ja juba teel olles valmistus Kuressaare päästekomando vanempäästja Heiki Sink koos paarilise juhtivpäästja Jüri Saarega suitsusukelduseks.

Kohale jõudes alustati kiirelt suitsusukeldusega, mille eesmärk oli leida kannatanu. Kasutades soojuskaamerat ning õiget otsimistehnikat, leiti kiiresti elutunnusteta kannatanu hoone teiselt korruselt suletud uksega suitsu täis ruumist. Kannatanu anti üle Kuressaare päästekomando meeskonnakaaslastele. Tänu kiirele inimese leidmisele suutsid Heiki Sink ja Jüri Saar kaasa aidata noore inimese elu päästmisele.

TIMUR LUKATS, Kuressaare päästekomando meekonnavanem

Elupäästja III klassi Medal

Kuressaare, Saaremaa

Eelmise aasta 28. detsembri varahommikul kell 06.56 said päästjad teate, et Kuressaare linnas Uus-Roomassaare tänaval põleb kahekordne eluhoone ja põlevas majas võis olla inimene. Meeskonnavanemana juhtis Timur Lukats kohapeal päästeöid ja saatis sündmuskohale saabudes koheselt suitsusukelduslüli hoones olevat inimest otsima. Olles ise ka suitsusukeldusjuhiks, võttis ta suitsusukeldujatelt vastu leitud elutunnusteta kannatanu ja elustas teda kuni kiirabibrigaadi saabumiseni. Mõne aja möödudes saadi tänu Timur Lukatsi

poolt alustatud elustamisele kannatanu südametöö ja hingamine tagasi. Õigete otsuste ja kiire tegutsemisega päästis Timur Lukats noore inimese elu.

KAJA JUGALA, eraisik

Siseministeeriumi tänukiri

VADIM KURMÕSHOV, eraisik

Elupäästja III klassi Medal

Pärnu, Pärnumaa

15. septembril 2013 kell 16.20 said Pärnu päästekomando päästjad väljakutse aadressile Pärnu linn, Tähe 5, kus häirekeskusesse helistaja oli korterelamu kolmanda korruse aknast näinud tõusmas suitsu. Päästjatele tuli sündmuskohal vastu sama maja elanik Kaja Jugala, kes oli tulekahju avastades proovinud põlevas korteris olnud inimest uksele prõmmides äratada, kuid uks oli kinni. Seejärel teatas Kaja naabritele, et kolmanda korruse korteris on tulekahju ning inimene on samuti sees, mispeale naaber Vadim Kurmõshov murdis ukse maha ning tõi vingumürgituse saanud mehe korterist välja. Kaja teavitas tulekahjust ka häirekeskust ning suunas päästjad kiirelt õige korteri ukse taha. Antud sündmusel näitasid majaelanikud üles väga head koostööd, õigete otsuste vastuvõtmist piiratud aja jooksul ja ennastsalgavat tegevust, tänu millele päästeti inimelu.

TIIT AASMA, eraisik

Elupäästja III klassi Medal

Vändra alev

12. jaanuaril 2014 kell 07.32 kutsuti päästjad Vändra alevisse Vanale tänavale, kus helistaja teatel põles kortermaja leegiga ning hoones võis olla inimesi. Tulekahju märkas varahommikust jalutuskäiku teinud Tiit Aasmaa, kes kohaliku elanikuna teadis, et selles majas elab kaks inimest- mees ja naine, ning tormas majja. Selgus, et põles meesterahva korter, kuna kuumus oli kõrge ning ruum suitsu täis, läks Tiit Aasmaa kummargil läbi kahe korteri vahel olnud ühiskoridori ning tõi korteri esikus maas lamanud meesterahva põlevast ruumist välja. Päästekeskuse menetleja hinnangul oli inimese elu päästmine tol hetkel sõna otseses mõttes minutite küsimus.

Tänu kiirele tegutsemisele päästis Tiit Aasmaa inimese elu, pannes enda oma suitsus ja kuumuses ohtu.

ARMIN LILLEÕIS, Kärdla päästekomando vanempäästja

Elupäästja III klassi Medal

TIIT PIHT, Kärdla päästekomando vanempäästja

Elupäästja III klassi Medal

Kärdla, Hiiumaa

Möödunud aasta 12. juulil kell 7:55 teatati häirekeskusele tulekahjust Kärdla linnas Aia tänav 6. Teate kohaselt põles kahe kordne elumaja, hoones viibis esimesel korrusel üks inimene ja teisel korrusel kaks inimest, kes olid jäänud tulelõksu.

Kärdla operatiivkorrapidaja korraldusel said Kärdla päästekomando vanempäästjad Armin Lilleõis ja Tiit Piht korralduse päästa teiselt korruselt paksus suitsus olevad inimesed. Paigaldades tõmberedeli ja olles akendest väljuva suitsusamba sees, aidati kaks kannatanut

hoonest välja. Mõlemad kannatanud anti üle kiirabile, kellest üks vajas kehal olevate põletushaavade tõttu koheselt haiglaravi.

Päästetud inimeste käest said Armin Lilleõis ja Tiit Piht täpsemat infot, selle kohta, kus paikneb esimesel korrusel olev liikumispuudega inimene. Koheselt alustasid Armin Lilleõis ja Tiit Piht päästmist, kui esimese korruse aknad paiknesid maapinnast kõrgel, siis tuli paigalda akna alla keppredel, mille pealt murti lahti toa aken, kus võis viibida kannatanu. Akna avamisel paiskus välja tugev suitsusammas, mis muutis päästetööd raskeks.

Tänu Armin Lilleõie ja Tiit Pihti oskuslikule tegutsemisele ja isiklikule initsiatiivile leidsid nad raskes olukorras kiire lahenduse, mis tagas kolme inimese päästmise põlevast majast 12 minuti jookusul.

JOOSEP HIOB, koolipoiss

Elupäästja III klassi Medal

Hargla küla, Valgamaa

25. juulil 2013. aastal otsustasid kaks poissi Harglas külas oleva Mustjõe ujumiskohta ujuma minna. Üks neist otsustas paadisillalt vette hüpata, sest eeldas, et pika põuaperioodi tõttu on vesi endiselt madal. Vesi oli viimastel päevadel seoses vihmadega palju tõusnud ning poiss ei osanud ette näha, et olud on muutunud. Ta sattus sügavas vees paanikasse ning karjus appi. Kuna Mustjõgi on kiireloomuline, ei saanud ta jõest iseseisvalt välja. Juhuslikult oli samal ajal jõe äärde jõudnud ka Hargla kooli 6. klassi õpilane Joosep Hiob, kes läks viivitamata poisile appi ja jõudis ta tükk maad allavoolu kaldale tõmmata.

MAREK TISLER, MTÜ Iisaku Priitahtlik Pääste, vabatahtlik päästja

Elupäästja III klassi Medal

Ruskavere, Jõgevamaa

15. detsembril 2013. aastal kella 11.40 paiku sõitis Marek Tisler oma sõiduautoga Jõhvi-Tartu maanteel Tartu suunas. Saare vallas Ruskavere külas lähedal märkas Marek teeäärses metsas põlevat sõiduautot. Paremale küljele kaldunud ja tugevalt deformeerunud autost paistis turvavööga kinnitatud autojuht, kes põlevast sõidukist välja ei pääsenud. Juhipoolse akna ja esiklaasi vahel oleva väikese avause kaudu lõikas Marek kipsinoaga läbi turvavöö, kuid kuna kannatanu jalg oli kinni jäänud, siis Marek teda kätte ei saanud. Appi tulid kaks mööda sõitvat veoautojuhti. Ühiselt õnnestus vabastada kannatanu jalg ja ta põlevast autost läbi akna välja tõmmata. Marek proovis põlengut kustutada mitme pulberkustutiga, kuid põleng ei kustunud. Päästjate kohale jõudes oli sõiduauto lausleekides. Kiirabi saabudes aitas Marek kannatanu kiirabiautosse viia. Haava, mis tal turvavööd lõigates käele tekkis, sidusid meedikud kinni.

RALF KASK, eraisik

Elupäästja III klassi Medal

Jõgeva

16. oktoobril 2013. aastal kella 20.10 paiku hakkas Ralf Kask koos oma abikaasaga poodi minema. Õue jõudes kuulis ta imelikke hääli, nagu keegi hüüaks maja taga õrna häälega appi. Ralf läks maja taha ja nägi, et kortermaja rõdul on keegi ja hüüab appi. Kuna Ralf elas samas majas, siis ta teadis, et selles korteris elab pere kolme väikese lapsega. Läbi klaaside oli korterist näha tulekuma, kuid aru saada ei olnud, kes appi hüüab. Ralf jooksis trepikotta. 5

Korteri ukse avanedes tuli sealt paksu suitsu ja näha ei olnud midagi. Ta hakkas lapsi kutsuma ja liikus kummardades läbi suitsu nende poole. Ta haaras kõik kolm last sülle ja viis nad põlevast korterist õue. Pärast seda helistas Ralf kohe häirekeskusesse. Ta proovis uuesti põlevasse korterisse siseneda, kuid see osutus võimatuks, sest leegid olid korteri uksest juba väljas.

TAIMAR SAAR, turvatöötaja

Elupäästja III klassi Medal

Otepää

2013. aasta 21. detsembri öösel veidi peale kella kolme helistas G4S-i Otepää patrullekipaažile tuttav ning rääkis, et kuuleb Piiri tänaval asuva vana tiigi juurest appikarjeid. Taimar Saar, kellel parasjagu ei olnud ühtegi väljakutset, suundus kohe Piiri tänavale ning jõudis osaliselt kinnikasvanud tiigi juurde, kus soisest kaldast umbes 3-4 meetri kaugusel hulpis vees noormees. Taimar helistas kohe häirekeskusesse ja asus auto pagasiruumist otsima mõnda päästevahendit. Ta haaras pagasiruumist piirdelindi ja jooksis tiigi juurde. Taimaril õnnestus noormees veest välja tõmmata.

TOOMAS SALUMÄE, Viljandi päästekomando juhtivpäästja

Elupäästja III klassi Medal

Viljandi

19. septembril 2013 kell 1.14 teatati elumaja tulekahjust Viljandi linnas Tartu tänaval. Anti teada, et inimesed on hoones tulelõksus ja iseseisvalt välja ei saa. Päästjate sündmuskohale jõudes põles mitme korteriga elamu katus ja osaliselt teine korrus lausleegiga. Päästjad märkasid teise korruse aknal tulelõksus olevaid inimesi. Katus akna kohal ja katuseräästas põles ning tuli oli aknast sisse tungimas. Kiiresti püstitati redel akna juurde. Toomas Salumäe sisenes redeli kaudu korterisse, mis oli mürgist suitsu täis. Korteris viibinud kaks täiskasvanut ja kaks last (7-aastane ja 10-aastane) olid šokis, peaaegu liikumisvõimetud ja teadvust kaotamas. Toomas andis kannatanud akna juures redelil olnud päästjatele, kes viisid nad maapinnale. Kolmekesi päästeti korterist akna kaudu neli inimest ja anti üle kiirabibrigaadile.

IGOR TORGAŠOV, Kesklinna Päästekomando päästja

DMITRI ŽIGADLO, Kesklinna Päästekomando vanempäästja

Elupäästja III klassi Medal

Tallinn

Möödunud aasta 30. oktoobri keskpäeval põles Tallinnas Lastekodu tänaval kortermaja ühes korteris lahtise leegiga tuba. Kesklinna komando päästemeeskond saabus sündmuskohale ning päästjad Dmitri Žigadlo ja Igor Torgašov sisenesid majja, et leida ning päästa seal viibivad inimesed. Dmitri ja Igor lammutasid suletud ukse ning sisenesid korterisse, otsingu ajal toimus korteris plahvatus. Dmitri ja Igor leidsid põlevas toas abitus seisundis kannatanu, kelle tõid hoonest välja ja andsid meedikute hoole alla.

Tänu suitsusukeldumispaari Dmitri ja Igori ennastsalgavale ja kiirele tegutsemisele päästeti inimene tulesurmast.

ALEKSANDR STRASSOV, eraisik

Elupäästja III klassi Medal

Harjumaa

1.oktoobril 2013.a. kell 02.00 öösel süttis Harjumaal Rae vallas Peetri külas ridaelamu I korruse köögis nõudepesumasin, suitsuga oli täitunud kogu I korrus. II korrusel magasid ema ja lapsed vanuses 6 ja 13 a., neid äratas õhupuudus. Naine helistas kodust eemal viibivale abikaasale, kes omakorda kutsus appi päästjad ning lähedal elava sõbra Aleksandri. Kohale jõudes nägi Aleksandr II korruse avatud aknast paksu suitsu tulemas ning aknal naisterahvast ja lapsi. Aleksandr aitas varikatust mööda naise ja lapsed maapinnale ning viis nad oma koju sooja. Selle aja jooksul jõudis kohale ka pereisa, kes koos Aleksandriga äratas kõrval elavad naabrid, lülitas välja elektri ja alustas kustutamist. Päästemeeskondade kohale jõudes oli tulekahju lokaliseeritud.

Otsustava tegutsemise eest omistatakse Aleksandrile Elupäästja III klassi Medal.

MARTIN PEIKEN, endine Lilleküla päästekomando juhtivpäästja

VILLU AEDMÄE, Lilleküla päästekomando vanempäästja

Elupäästja III klassi Medal

Tallinn

14. septembril 2013 sai Lilleküla päästemeeskond Tallinnas sündmuselt komandosse sõites uue väljakutse Tildri tänavale, kus juhuslik möödakäija nägi aknast suitsu tulemas. Sündmuskohale jõudes oli lahtise rõduukse vahelt näha tulemas suitsu. Meeskonnavanema korraldusel murdsid päästjad Martin Peiken ja Villu Aedmäe maha lukus oleva korteriukse ja sisenesid tuppa, kust leidsid teadvuseta 14aastase noormehe. Poiss oli jäänud vesipiipu suitsetades diivanile magama, piip kukkus ümber ja süütas diivani. Teadvuseta kannatanu anti kiiresti meedikutele üle, kes toimetasid poisi haigla reanimatsiooniosakonda, kus ta mõne aja pärast toibus.

Tänu Martini ja Villu oskuslikule ja kiirele tegutsemisele suudeti päästa noore poisi elu.

EDUARD KUIV, Lilleküla päästekomando meeskonnavanem

PENTTI LINA, Lilleküla päästekomando päästja

IMRE SOILTS, Lilleküla päästekomando juhtivpäästja

Elupäästja III klassi Medal

Tallinn

15. veebruaril 2013 teatati, et Tallinnas Telliskivi tänaval tuleb tööstushoone katuselt suitsu.

Lilleküla komando päästjad tegid sündmuskohal kindlaks, et põlevas hoones, mille kõik uksed ja aknad on kinni müüritud, viibib inimene. Läbi pisikese seinas oleva ava tegi Eduard Kuiv termokaamera abil kindlaks ruumis viibiva inimese täpse asukoha. Eduardi juhiste järgi sisenesid suitsusukeldusvarustuses Imre Soilts ja Pentti Lina läbi sellesama väikese ava hoonesse ja leidsid kiiresti kannatanu. Päästetöö muutis keerukaks see, et hoone ainus sisse- ja väljapääs oli väike ning asus maapinnast umbes kahe meetri kõrgusel, ruumis oli kõrge kuumus, nullilähedane nähtavus ning suur hulk sodi. Imre ja Pentti tõstsid kannatanu peade kohale ja aitasid ta hoonest välja.

Tänu Edauardi, Imre ja Pentti oskuslikule tegutsemisele ja hea füüsilisele vormile õnnestus päästa inimese elu.


Allikas: Päästeameti 18.02.2014 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.